Dietmar Hopp: van meest gehate man in Duitse voetballerij tot redder in coronanood?

Sport | Herinnert u zich nog de spandoeken van Bayern München-fans tegen Hoffenheim-eigenaar Dietmar Hopp? Wel, de meest verguisde man in het Duitse voetbal blijkt nu een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gezicht van commercialisering hedendaags voetbal

Zo’n drie weken geleden gingen beelden van de wedstrijd tussen Hoffenheim en Bayern München nog de wereld rond. Niet de 0-6 zege van Bayern was het hoofdonderwerp, maar de spandoeken die fans uit Beieren hadden meegebracht naar het stadion. Daarop stonden verwijten aan het adres van Hoffenheim-eigenaar Dietmar Hopp. De wedstrijd werd enkele keren stilgelegd en in het laatste kwartier werd er, als wijze van protest bij de spelers, niet meer intensief gevoetbald. De 22 spelers hielden het op wat rondo’s en keuvelen met elkaar.

Vanwaar komt dat protest nu ook weer tegen Hopp? Heel wat Duitse voetbalfans, die houden van traditie, verwijten de kunstmatige creatie van Hoffenheim als eersteklasser. Hopp spendeerde de voorbije jaren tonnen geld in de club, waardoor Hoffenheim steeds verder kon opklimmen in het Duitse voetbal. Vandaag is Hoffenheim uitgegroeid tot een stabiele club in de Bundesliga. Hopp, samen met de club RB Leipzig, zijn het gezicht van de commercialisering van het hedendaagse voetbal, wat niet wordt gesmaakt door menig Duits voetbalsupporter.

Njet tegen Trump

Maar de miljardair kan zich misschien wel in 1 klap razend geliefd maken. Hopp is namelijk de belangrijkste investeerder in de biofarmaceutische onderneming CureVac, dat wordt gezien als één van de bedrijven die het dichtst bij een ontwikkeling van een vaccin voor het coronavirus staat. Hopp heeft al meer dan 150 miljoen euro in het bedrijf gepompt en bezit er momenteel zo’n 80% aan aandelen.

Zelfs VS-president Donald Trump bood al geld op de rechten naar het onderzoek op dat coronavaccin. Zo wou de president de exclusieve beschikking hebben op het vaccin voor het Amerikaanse volk. Maar volgens Hopp moet het vaccin wereldwijd verdeeld kunnen worden. “Als dit medicijn succesvol ontwikkeld en getest is, mag het geen machtsinstrument zijn, maar moet het een hulpmiddel zijn om een wereldwijde crisis te verhelpen”, klinkt het bij de Duitse ondernemer.

Hij hoopt dat er in het najaar al een vaccin is en dat CureVac in juni kan beginnen met tests.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top