Basaksehir of FC Erdogan? Het opmerkelijke verhaal achter de steile opmars van de nieuwe Turkse topclub

Sport | Vanavond om 18u55 neemt het Turkse Medipol Basaksehir het in de heenwedstrijd van de achtste finales van de Europa League op tegen het Deense FC Kopenhagen. Sinds 2014 legt Basaksehir de traditionele topclubs uit Istanboel - Galatasaray, Besiktas en Fenerbahçe - het vuur aan de schenen en dat heeft het voor een groot deel te danken aan één man: de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het voetbal in Turkije is altijd al een speciale aangelegenheid geweest. Fanatieke supporters, excentrieke voorzitters en een ensemble van vedetten op hun retour. Sinds 2014 is er echter een nieuwe kaper op de kust. Istanbul Basaksehir was voorheen een klein broertje van de grote drie in Istanboel - Galatasaray, Besiktas en Fenerbahçe. De ploeg, die tot dan eigendom was van de stad, speelde hoofdzakelijk in de lagere regionen, op enkele verblijven in de eerste klasse na.

Eigendom van Turks ministerie van Sport

Daar komt in 2014 echter verandering in. Na promotie naar de Süper Lig zou de ploeg normaal gesproken opgedoekt worden, maar daar stak toenmalig Turks premier Erdogan een stokje voor. Hij droeg het Turkse ministerie van Sport op om de club op te kopen voor een prikje - iets meer dan 5 miljoen euro.

Velen verdenken Erdogan, zelf een notoir voetbalfan, van een politieke motivatie achter deze beslissing. Tijdens de Gezi-protesten een jaar eerden keerden de harde kernen van Besiktas, Fenerbahçe en Galatasaray zich namelijk tegen het autoritaire regime van de premier. Aangezien de Turken echter verlekkerd zijn op voetbal, zag hij in Basaksehir een opportuniteit om een connectie met het voetbal te bewaren.

Fatih Terim stadion

Meteen na de overname verhuist Basaksehir naar een nieuwe thuisbasis - het Fatih Terim stadion - in het Basaksehirdistrict, waar de AKP-partij van Erdogan traditioneel sterk staat. De clubkleuren worden veranderd naar oranje - toevallig of niet ook de kleuren van AKP - en Erdogan himself betreedt het veld voor de openingswedstrijd in het nieuwe stadion.

Met het nummer 12 op de rug - Erdogan was topkandidaat om de 12de president van Turkije te worden - lukte de toenmalige premier een hattrick. Erdogan, die in zijn jeugd zelf regelmatig de voetbalschoenen aantrok, verbindt op die manier onlosmakelijk zijn identiteit aan de nieuwe club.

Traditionele drie onder vuur

Met de invloed van de net verkozen president staan ook de sponsors te drummen. Basaksehir slaagt er op die manier in om enkele (vergane) vedetten naar Istanboel te lokken. Gaël Clichy (ex-Manchester City), Martin Skrtel (ex-Liverpool-), Gökhan Inler (ex-Inter), Robinho (ex-Real Madrid) en Demba Ba (ex-Chelsea en ex-Mouscron) om er maar enkele te noemen.

Op die manier lijkt de aanval op de traditionele drie topclubs ingezet. Ook al slaagde Basaksehir er tot nog toe nog niet in om de Turkse Süper Lig op haar palmares bij te schrijven, toch lijkt dit slechts uitstel van executie. Galatasaray, Besiktas en Fenerbahçe kregen de voorbije jaren elk op hun beurt namelijk af te rekenen met de gevolgen van de Financial Fair Play-regels en werden gedwongen om in te binden op hun salarissen. Bij Basaksehir lijkt er daarentegen geen einde te komen aan de steile opmars. Een eerste titel staat dan ook in de sterren geschreven.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top