On this day: Luca Brecel ziet het levenslicht

Sport | Vandaag exact 25 jaar geleden zag de Belgische snookerspeler Luca Brecel het levenslicht. Een portret van The Belgian Bullet, die op jonge leeftijd al snookergeschiedenis schreef.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. Jongste Europese kampioen ooit

In april 2009 kroonde Brecel zich in op zijn veertiende tot de jongste Europese kampioen snooker ooit in de categorie tot 19 jaar. In de finale in het Russische Sint-Petersburg stond hij tegenover Michael Walsey, die hij met een 6-5 overwinning nipt afhield.

Dankzij deze opmerkelijke prestatie werd Brecel haast meteen vergeleken met snookerlegendes à la Ronnie O'Sullivan en Mark Williams. Het leek de start van een veelbelovende carrière.

2. Jongste debutant ooit op WK snooker

Drie jaar later liet 'The Kid' zich opnieuw opmerken. Op zijn zeventiende slaagde Brecel erin om zich als jongste speler ooit te plaatsen voor het WK snooker in het iconische Crucible Theatre in Sheffield. Met overwinningen tegen Ian McCulloch (10-2), Barry Pinches (10-3), Michael Holt (10-9) en Mark King (10-8) trad hij als eerste - en voorlopig ook enige - Belg ooit aan op het WK.

Zijn uitschakeling in de eerste ronde tegen Stephen Maguire, toenmalig nummer zeven van de wereld, was dan ook niet meer dan een voetnoot. Voor zijn opmerkelijke prestatie werd Brecel beloond met de award van 'Rookie van het jaar'.

3. Overwinning op China Championship

Ondanks die veelbelovende start, moest The Belgian Bullet wachten tot 2017 voor zijn eerste zege in een full rankingtoernooi. In het Chinese Guangzhou wint hij het China Championship. Na onderweg onder meer levende legende en vijfmalig wereldkampioen Ronnie O'Sullivan uit te schakelen, treft hij in de finale een andere ex-wereldkampioen Shaun Murphy. Dankzij zijn 10-5 overwinning komt Brecel voor het eerst de top 16 van de wereld binnen. Bovendien is hij de eerste speler van het Europese vasteland die erin slaagt een full rankingtoernooi te winnen.

Momenteel staat Brecel op de 38ste plaats op de wereldranglijst.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top