On this day: Bart Wellens hangt zijn fiets aan de wilgen

Sport | Vandaag exact vijf jaar geleden maakte veldrijder Bart Wellens bekend een punt te zetten achter zijn carrière. Na 15 jaar als profrenner en 87 zeges was het tijd voor iets anders.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bart Wellens en Sven Nys vochten in hun hoogdagen meerdere verbeten duels uit. En dan had ons land ook nog andere ijzers in het vuur, met onder meer Mario De Clercq en Erwin Vervecken. Toch slaagde Wellens, die het merendeel van zijn carrière voor Telenet-Fidea uitkwam, erin om een stevig palmares bij elkaar te fietsen.
 

Vliegende start


In zijn eerste profseizoen 2000-2001 slaagde Wellens er meteen in om tien keer met de bloemen huiswaarts te keren. Zo won hij onder meer de Wereldbeker-cross in het Tsjechische Tabor en de Superprestigewedstrijd in het Franse Harnes.


Twee jaar later slaagde Wellens er reeds in om de wereldtitel bij te schrijven op zijn palmares. In het Italiaanse Monopoli hield hij landgenoten Mario De Clercq en Erwin Vervecken achter zich.


2003-2004 absoluut topseizoen


Een jaar later beleefde Wellens zijn hoogtepunt. In de jaargang 2003-2004 rijfde hij maar liefst 21 zeges binnen en kroonde hij zich tot Belgisch én wereldkampioen.


Jammer genoeg voor Wellens kon hij daar in het daaropvolgende seizoen geen vervolg aan breien. Een kwakkelseizoen resulteerde in slechts één luttele overwinning in de GVA-cross in Essen.


Neerwaartse spiraal


Wellens kwam dat rampjaar echter nooit meer helemaal te boven. In de wedstrijd op 18 december 2005 liep hij zelfs een schorsing op voor het uitdelen van een karatetrap naar een toeschouwer, wat hem een maand op non-actief deed staan. 


In het daaropvolgende seizoen 2006-2007 wist Wellens zich wel nog eenmaal tot Belgisch kampioen te kronen.

Niettemin was de negatieve spiraal definitief ingezet en kon Wellens amper nog een rol van betekenis spelen in de seizoenen die volgden. Met nieuw jong geweld als Niels Albert, Lars Boom, Zdenek Stybar en de constante prestaties van de ‘Kannibaal van Baal’ Sven Nys, bleek niet meer dan een figurantenrol voor hem weggelegd.

Hartproblemen in 2012

 

Op de vooravond van het Belgisch kampioenschap in 2012 deed Wellens de veldritwereld schrikken toen hij in allerijl naar het ziekenhuis werd overgebracht. Een infectie sloeg op zijn hart en zorgde ervoor dat zijn toestand even heel precair werd. Er werd ook al luidop gesproken over het einde van zijn carrière, maar Wellens herstelde helemaal en pikte ook opnieuw de draad op van zijn veldritcarrière.


Op 3 maart 2015 kondigde Wellens echter aan dat het genoeg was geweest. Na 87 zeges en twee wereld- en Belgische titels, besloot hij zijn fiets aan de wilgen te hangen en zich voortaan te richten op een rol als teammanager.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top