De Europese titel van Italië ligt te grabbel in Duitsland

Sport | Het Europees kampioenschap voetbal voor mannen begint aanstaande vrijdag in Duitsland. Van 14 juni tot 14 juli strijden 24 landen op het oude continent om de opvolging van Italië.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Frankrijk, de gedoodverfde favoriet?

Derde keer is scheepsrecht. Voor de derde keer in zijn geschiedenis is Duitsland gastheer van het Europees kampioenschap voetbal voor mannen. De Mannschaft opent het EK-bal deze vrijdagavond tegen Schotland in de Allianz Arena in München. Onlangs bombardeerde UEFA-voorzitter Aleksandar Ceferin het gastland tot topfavoriet voor de EK-titel, hoewel Toni Kroos en co. enkele maanden geleden bij analisten en bookmakers nog als outsider voor eindwinst te boek stonden.

Op deze 17e editie van het EK spelen 24 landen verdeeld over zes poules om de winst. Het eerste doel is om de achtste finales te bereiken. De beste twee van elk van de zes groepen plaatsen zich voor die achtste finales, aangevuld met de beste vier derdes. In groep A moet Duitsland presteren tegen de Schotten, Hongaren en Zwitsers - als gastland wil je immers schitteren voor de thuisfans. Poule B daarentegen is zonder twijfel de groep des doods, met titelverdediger Italië, Spanje en Kroatië. Albanië heeft niets te verliezen en hoopt op een verrassing. La Squadra Azzurra wordt dan weer niet bij de favorieten gerekend, maar is altijd een gevaarlijke klant.

In groep C is Engeland de schrik van Denemarken, Servië en Slovenië. Groep D is ook niet van de poes, met vicewereldkampioen Frankrijk, Nederland, Oostenrijk en Polen. In Groep F moet het Portugal van Roberto Martinez het opnemen tegen Turkije, Tsjechië en het nietige Georgië.

Wat zijn de kansen van België?

België is ingedeeld in een haalbare groep met Oekraïne, Slowakije en Roemenië. De Rode Duivels moeten mikken op de eerste plaats, maar zullen ook graag vertrouwen willen tanken voor de knock-outfase. Volgens analisten en bookmakers is België een outsider voor de titel.

Ondanks de afwezigheid van Thibaut Courtois kan onze nationale ploeg rekenen op sterren als Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku om het verschil te maken. In zijn eerste grote toernooi als coach van de Rode Duivels weet Domenico Tedesco dat zijn keuzes onder de loep zullen worden genomen en dat een vroege uitschakeling uitgesloten is na het ontgoochelende WK in Qatar.

Wie zijn de sterren om in de gaten te houden?

Het laatste toernooi (?) van Cristiano Ronaldo, een heiligverklaring van Kevin De Bruyne, eerherstel voor Kylian Mbappé na zijn mislukt EK van 2021, ... Er zijn veel supersterren present om naar uit te kijken in Duitsland. Naast hen wordt ook van een aantal andere jonge talenten verwacht dat ze schitteren, zoals ze dit seizoen deden bij hun clubs. 

Jude Bellingham, dit seizoen een revelatie bij Real Madrid, wordt een van de speerpunten van Engeland op Euro 2024 nadat de Three Lions drie jaar geleden de finale op eigen bodem verloren. Florian Wirtz, een van de grote troeven bij het gastland, wil graag indruk maken op het wereldpodium, net zoals hij deed bij Bayer Leverkusen. Ook de Engelsman Kobbie Mainoo (Manchester United) en Fransman Warren Zaïre-Emery (PSG), beiden jonger dan 20 jaar, willen zich in de etalage spelen.

Het wordt ook uitkijken naar een aantal Spanjaarden. Terwijl Pedri zich al heeft bewezen bij de nationale ploeg, kijkt de Spaanse natie naar Fermin Lopez en vooral Lamine Yamal (FC Barcelona) om La Roja te doen herleven. Ook Joao Neves (Portugal), Xavi Simons (Nederland) en Arda Güler (Turkije) kunnen zich ontpoppen tot EK-sensaties. Laten we tot slot ook een beetje chauvinistisch zijn en hopen dat jonge Belgen als Zeno Debast en Johan Bakayoko zich onderscheiden.

Volg het EK 2024 van 14 juni tot 14 juli op VRT 1 en Canvas via Sporza.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top