Bekijk het Oscargenomineerde ‘Past Lives’ vanaf nu in de VOD-catalogus!

Films |

Nieuw in onze VOD-catalogus: ‘Past Lives’, het indrukwekkende debuut van de Koreaans-Canadese Celine Song. De regisseur baseerde het scenario van haar film, die herkenbaar is voor iedereen met een migratieverleden, deels op haar eigen ervaringen. Het romantische drama maakt kans op twee Oscars: die voor beste film en beste originele scenario.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het verguld visitekaartje van de Koreaans-Canadese Celine Song verraste iedereen bij de release. De film vertelt het ontroerende verhaal van Na Young (Greta Lee, bekend van de Netflixserie ‘Russian Doll’) en Hae Sung (Teo Yoo), die samen opgroeien in Zuid-Korea, maar elkaar uit het oog verliezen wanneer ze migreren naar Canada, New York en China. We zien de twee hoofdpersonages op verschillende momenten in de tijd, als kinderen, als twintigers en als dertigers. Ze vinden elkaar en verliezen elkaar, vinden de liefde elders en groeien dan toch weer naar elkaar toe.

‘Past Lives’ is teder en wijs, bitterzoet en complex, pure romantiek en herkenbaar voor iedereen met een migratieverleden. De film toont mensen die worstelen met de rommeligheid van hun emoties door middel van Songs bescheiden poëtische dialogen en heldere beeldtaal.

Het coming-of-ageverhaal speelt met de vraag: wat als? Wat als we die weg hadden genomen of die ene keuze hadden gemaakt in plaats van die andere? Waar stonden we dan nu?

Geen film over driehoeksverhouding

Enkele jaren geleden zat Song in een bar in New York, tussen haar witte Amerikaanse echtgenoot en haar Koreaanse jeugdliefde in. Song, een toneelschrijfster die filmmaker is geworden, was de vertaalster van dienst in het gesprek. “Ik wist dat ze allebei op verschillende manieren van me hielden, maar geen van beiden kon me geven wat de ander kon in hun relatie met mij”, vertelde Song aan The Times tijdens een recent bezoek aan Los Angeles.

De avond, die een brug sloeg tussen Oost en West, haar verleden en heden, Engels en Koreaans, deed Song beseffen dat ze in een unieke positie zat, met toegang tot beide perspectieven. “Tot dat moment was ik nogal verbitterd over mijn tweetaligheid of biculturaliteit”, aldus Song. “Ik had het gevoel dat het me machteloos maakte, dat het een reden was waarom mensen niet om mijn werk zouden geven of zouden denken dat ik geen goede artiest ben.”

Dat inzicht vormde de inspiratie voor ‘Past Lives’: een gefictionaliseerde versie van dat gesprek die avond, gekruid met Songs persoonlijke migratie-ervaringen. Het is naar eigen zeggen “geen film over een driehoeksverhouding, want het gaat over een vrouw die voor zichzelf kiest”.

Twee Oscarnominaties

Song, wiens geboortenaam Ha Young is, werd geboren en groeide op in Zuid-Korea. Op 12-jarige leeftijd emigreerde ze met haar familie van Seoul naar Toronto. Uiteindelijk verhuisde ze naar New York City om aan de Columbia University te studeren en haar carrière na te jagen. Daar woont ze nog steeds met haar echtgenoot.

“Mijn jeugd speelde zich af in een andere cultuur onder een andere naam. Die herinneringen voelen heel erg aan als een vorig leven”, zegt Song. Volgens haar bevat de film ook geen goed of slecht personage. “De slechteriken in de film zijn de 24 jaar die voorbijgaan en de Stille Oceaan. Er zijn gewoon krachten in ons leven die we niet kunnen stoppen”, klinkt het.

De film beroerde wereldwijd heel wat recensenten en filmgangers. Een filmcriticus van The Guardian omschreef ‘Past Lives’ als “een verhaal over verloren liefde en verliefdheid uit de kindertijd, over wegen die niet genomen zijn, levens die niet geleid zijn, de zinloze luxe van spijt”.

‘Past Lives’ werd genomineerd voor vijf Golden Globes en maakt deze zondag kans op twee Oscars: die voor beste film en beste originele scenario. Volgens Song zijn de kansen van niet-Engelstalige films op de Oscars gestegen, zeker sinds de viervoudige Oscarwinst van ‘Parasite’ in 2020. ‘Everything Everywhere All At Once’, de triomfator van vorig jaar, is trouwens ook gemaakt in het Engels, Mandarijn en Kantonees. “De taal van mijn film is zo'n fundamenteel onderdeel van het verhaal”, aldus Song. “Ik ben tweetalig, het script is tweetalig geschreven en deze film is tweetalig, omdat het niet gaat over mensen die elkaars taal spreken.” 

‘Past Lives’ is vanaf 6 maart beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top