‘J’aime la vie’, Belgische cinema op zijn best aan het einde van het jaar

Films |

Nu 2023 ten einde loopt, zijn er enkele uitstekende Belgische films te zien in de bioscoop: ‘J’aime la vie’, ‘Augure’, ‘Holly’ en meer. Pickx vertelt je over de nieuwste speelfilms van eigen bodem die je niet mag missen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

J’aime la vie

Het speelfilmdebuut van de Belgische regisseur Mathias Sercu volgt het verhaal van Mira (Janne Desmet), een jonge alleenstaande moeder die altijd positief en vol energie is. Ze heeft een uitstekende baan als thuisverpleegster, goede vrienden en een goede band met haar jongere broer. Maar Mira staat op het punt schokkend nieuws te ontvangen. Ze besluit opnieuw contact te leggen met haar oudere broer in een poging om de familie te herenigen. En zo vertrekt deze ongewone en op zijn zachtst gezegd kleurrijke familie naar de Ardennen, waar Mira een uitdaging wacht om de familiebanden aan te halen... ‘J’aime la vie’ is een even ontroerende als grappige film.

‘J’aime la vie’ is vanaf 13 december te zien in de bioscoop.

Het Smelt

‘Het Smelt’ is het regiedebuut van de Belgische actrice Veerle Baetens, naar de beroemde roman van Lize Spit. De Vlaamse actrice is al twee decennia een vaste waarde in de Belgische cinema. Ze speelde onder andere in Erik Van Looys ‘Loft’ (2008), Robin Pronts ‘D’Ardennen’ en Oliver Masset-Depasse’s ‘Duelles’ (2018), maar is vooral bekend van Felix Van Groeningens aangrijpende drama ‘The Broken Circle Breakdown’ uit 2013.

‘Het Smelt’ dompelt ons vanaf het begin onder in beroering: Eva, een eenzame, teruggetrokken jonge vrouw, overleeft meer dan ze leeft en is afhankelijk van haar jongere zus die bij haar woont. Wanneer haar jongere zus besluit het huis te verlaten om bij haar vriend in te trekken, verliest Eva haar houvast. Ze ziet de hereniging met de gezichten van haar jeugddorp als een kans om de bladzijde van vroegere trauma’s om te slaan, want Eva leeft in het verleden. Dat verleden wordt aan ons onthuld in flashbacks naar een zomer waarin Eva en haar twee beste vrienden Tim en Laurens, op de drempel van de adolescentie, afscheid moeten nemen van hun kindertijd en de donkere wereld van de volwassenheid binnengaan.

‘Het Smelt’ is sinds 25 oktober te zien in de bioscoop.

Augure

Het verhaal van deze film gaat over Koffi’s terugkeer naar Congo, 18 jaar nadat hij het land verliet. Hij wil zijn vrouw voorstellen aan zijn familie thuis, maar krijgt niet het welkom waarop hij had gehoopt. Hij had het land verlaten omdat zijn familie hem voor tovenaar hield. Op zijn reis ontmoet hij drie andere mensen die onder dezelfde vloek staan. In de hoofdrollen spelen de Belgische acteurs Marc Zinga en Lucie Debay.

De wereldpremière van de film was een groot succes. Hij won een prijs in de categorie ‘Un nouveau regard’ op het filmfestival van Cannes in mei. Deze film over hekserij in Afrika is geregisseerd door Baloji Tshiani (een van de oprichters van de Luikse hiphopgroep Starflam), die met ‘Augure’ zijn speelfilmdebuut maakte. Hij is ook verantwoordelijk voor het scenario. De film is geselecteerd als Belgische kandidaat voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

‘Augure’ is nu te zien in de bioscoop.

Holly

In ‘Holly’, haar vijfde langspeelfilm, brengt Fien Troch het verhaal van een 15-jarig meisje met een bijzonder talent: nadat ze waarschuwde voor een nakende schoolbrand lijkt iedereen ervan overtuigd dat ze de toekomst kan voorspellen. Lerares Anna nodigt haar uit om aan vrijwilligerswerk te doen in de rouwende gemeenschap. Overal waar ze komt, geeft Holly rust, warmte en hoop aan wie ze ontmoet. Maar al snel beginnen mensen haar speciale gave op te zoeken en wordt er steeds meer van het jonge meisje geëist.

 ‘Holly’ is sinds 22 november te zien in de bioscoop.

La plus belle pour aller danser

In deze coproductie van Proximus Pickx volgen we het verhaal van Marie-Luce Bison (Brune Moulin), een 14-jarig meisje dat door haar vader wordt opgevoed in een vrolijk pension voor senioren dat door hem wordt gerund. Haar vader wil niet dat ze gaat en ze wordt toch niet uitgenodigd. Maar aangemoedigd door Albert (Pierre Richard), haar 80-jarige beste vriend, valt Marie-Luce het feest binnen, verkleed als man. Die avond denkt iedereen dat ze een jongen is... een jongen waar ze naar kijken en die ze leuk vinden. Dus besluit ze een mannelijke dubbelganger uit te vinden, Léo genaamd, zodat ze eindelijk haar tienerleven kan leiden.

Dit is de eerste speelfilm van Victoria Bedos, die het scenario schreef voor het zeer succesvolle ‘La Famille Bélier’. Brune Moulin, de jonge hoofdrolspeelster, won de Prix d’Interprétation féminine op het filmfestival van Alpe d'Huez in 2023. In de cast zitten ook Philippe Katerine en Guy Marchand.

‘La Plus belle pour aller danser’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top