'Apollo 13' is gebaseerd op ware feiten, maar een paar cruciale punten zijn Hollywood-magie

Films | Vanavond kan je op VTM 3 kijken naar 'Apollo 13', de veelvuldig bekroonde film van regisseur Ron Howard over de mislukte vlucht van het ruimtevaartuig Apollo 13 in april 1970. Na zijn release in 1995 werd de prent gelauwerd vanwege zijn realisme, maar op enkele punten is er toch wat met de werkelijkheid gespeeld, bijvoorbeeld met de beroemde uitspraak "Houston, we have a problem". Pickx toont je enkele verschillen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 'Apollo 13' volgen we de lotgevallen van Jim Lovell (Tom Hanks), Jack Swigert (Kevin Bacon) en Fred Haise (Bill Paxton),drie astronauten die voor de derde keer op de maan proberen te landen. Er is weinig persaandacht voor de lancering omdat het hier om de derde maanmissie gaat in een langere reeks. 

Wanneer op de heenreis naar de maan een zuurstoftank ontploft, raken verschillende apparaten beschadigd. Deze tank is cruciaal voor het overleven van de astronauten, dus probeert de bemanning samen met het grondpersoneel in Houston een provisorische oplossing te vinden om de astronauten heelhuids terug naar onze planeet te brengen. De missie, die eerder onopvallend begon, staat nu in het midden van de aandacht van de Amerikaanse en internationale media. 

Realisme

'Apollo 13' was een weergaloos succes in de filmzalen. De film bracht wereldwijd ruim 355 miljoen Amerikaanse dollar op in de filmzalen en werd voor vier Golden Globes en negen Oscars genomineerd. Uiteindelijk verzilverden de filmmakers twee Oscars, voor beste geluid en beste montage. Dat is niet verwonderlijk, want regisseur Ron Howard en de zijnen spaarden kosten nog moeite om bepaalde zaken zo realistisch mogelijk in beeld te brengen. Zo werden scènes met gewichtloosheid opgenomen in een speciaal daarvoor uitgerust vliegtuig van NASA dat zogeheten parabolische banen vloog, waardoor de acteurs tot 20 seconden werkelijk gewichtloos konden zijn.

Desondanks koos regisseur Howard voor bepaalde delen van de film voor een Hollywood-aanpak, hetzij om het tempo in de film erin te houden of om bepaalde zaken imposanter te doen lijken dan ze werkelijk waren.

"Houston, we have a problem"

Geloof het of niet, maar dit bekende citaat van astronaut Jim Lovell is niet in deze vorm uitgesproken. Volgens de originele transcripties van de NASA klonk de originele aankondiging van de commandant van het ruimteschip iets onderkoelder: "Okay, Houston, we've had a problem here", oftewel "Oké Houston, we hebben hier een probleem gehad."

Onbezongen held

In 'Apollo 13' krijgen niet alleen de astronauten een hoofdrol toebedeeld, maar worden vluchtleider Gene Kranz en zijn team ook als helden gelauwerd. In werkelijkheid was het niet Kranz en zijn team die een cruciale rol speelden, maar eerder hun collega's van het backup-team. NASA-ingenieur Glynn Lunney nam de leiding over de reddingsoperatie toen de nood het hoogst was, herinnert astronaut Ken Mattingly zich in diens biografie. "Zijn uitstekende geheugen en redeneringsvermogen waren cruciaal voor het slagen van de reddingsmissie. Ik heb nog nooit zo'n indrukwekkend leiderschap gezien als toen", aldus Mattingly.

Zo snel als een raket

Om de maan te bereiken, werd er een Saturnus V-raket ingezet, een van de krachtigste ruimtevaartuigen die ooit zijn gemaakt. Als we de film mogen geloven, kon NASA de raket op een drafje naar het lanceerplatform bewegen. In 'Apollo 13' legt de drietrapsraket de afstand tussen de NASA-gebouwen en het lanceerplatform af in twee dagen. In werkelijkheid is dat twee maanden, want voor het verplaatsen van een raket van 3.000 ton was een speciaal ontworpen transportvoertuig nodig dat slechts een maximumsnelheid van 1,6 kilometer per uur kon halen.

Peis en vree

In de film zien we hoe astronauten Swigert en Haise bekvechten over de oorzaak van de ontploffing van de zuurstoftank. Swigert gelooft dat de vluchtleiding hem niet de waarheid vertelt over de ernst van de situatie. Haise haalt op zijn beurt uit naar zijn collega Swigert, die "het ongeluk heeft veroorzaakt door zijn gebrek aan ervaring". Volgens de astronauten zelf en de transcriptie van de gesprekken aan boord die NASA heeft vrijgegeven, was er van ruzie geen sprake. De mannen hadden het eenvoudigweg te druk met de crisis aan te pakken om ruzie te maken.

Te vroeg

Heel af en toe sluipt er een anachronisme in de film. Zo zien we hoe de dochter van Jim Lovell tijdens de ruimtemissie in april 1970 klaagt dat The Beatles uiteen gaan. In haar armen klemt ze het album 'Let it be' van The Beatles. Muziekkenners hebben zich bij het zien van deze scène toch even achter de oren gekrabd, want dit album kwam pas in mei 1970 uit, een maand later.



Bekijk ‘Apollo 13’ op woensdag 6 december om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app

Lees meer:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top