Van Boom tot Flamanville, een eivol veldritweekend

Sport | Het eerste weekend van december staat helemaal in het kader van het veldrijden, want er vinden ritten plaats in de Superprestige in Boom en in de UCI Wereldbeker in het Franse Flamanville. Het worden ritten om de tanden op stuk te bijten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de Superprestige, die parallel met de UCI Wereldbeker plaatsvindt, wordt op zaterdag 2 december in Boom de vijfde rit verreden. Onze landgenoot Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) voert het klassement aan. Hij werd midden november in Merksplas nog geklopt door de Nederlander Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions), dus nu zal hij Tom Pidcock koste wat het kost (Ineos Grenadiers) willen opvolgen in Boom. Hij is alvast aan een sterk parcours bezig: hij staat momenteel op de eerste plaats met 59 van de mogelijke 60 punten.

Een overwinning in Boom zou Iserbyt nog een stap dichter bij de eindzege brengen. Met 20 punten voorsprong op zijn eerste achtervolger Laurens Sweeck (Crelan-Corendon), ook een Belg, en nog drie wedstrijden te gaan, kan hij het eindpodium al ruiken.

Bij de vrouwen blijft de Nederlandse Ceylin Alvarado (Alpecin-Deceuninck) de topfavoriet. Ze won de laatste drie races en heeft net als Iserbyt 59 van de mogelijke 60 punten verzameld. Annemarie Worst en Aniek Van Alphen (Cyclocross Reds) proberen het haar nog moeilijk te maken en het gat te dichten. Met respectievelijk 51 en 47 punten is dat zeker nog mogelijk.

Belgisch-Nederlands duel in Frankrijk

Op zondag trekt de UCI Wereldbekerkaravaan naar het Franse Flamanville voor de zesde van de veertien ritten van dit seizoen. Ook daar zullen alle ogen gericht zijn op Eli Iserbyt. In Troyes wist hij de eerste plaats in het klassement te veroveren. Hij profiteerde van de afwezigheid van Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) in Dublin afgelopen weekend. In Normandië zal hij zijn Nederlandse rivaal weer treffen. Iserbyt kent het parcours in Flamanville maar al te goed, want hij wist er vorig jaar nog te winnen.

Daarnaast wordt het uitkijken naar Thibau Nys (Baloise Trek Lions) en naar de huidige Europese kampioen Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), die in deze jaargang van de Wereldbeker nog niet echt kon schitteren.

De Nederlandse Ceylin Alvarado is bij de vrouwen ook in de Wereldbeker de grootste kanshebber. Ze staat bovenaan het klassement met een mooie voorsprong op Zoe Bäckstedt. Een mooi resultaat in de Franse modder zou haar voorsprong nog comfortabeler maken en haar dominantie in het vrouwelijke veldrijden nog meer bevestigen.

Volg de vijfde wedstrijd van de Superprestige in Boom op 2 december op Pickx+ Sports 1. De dames starten om 13u40, de heren om 15u10.

Volg de zesde wedstrijd in de UCI Wereldbeker in Flamanville op 3 december op Pickx+ Sports 1. De dames starten om 13u40, de heren om 15u10. 

De Superprestige veldrijden en de UCI Wereldbeker zijn integraal te volgen op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top