De toekomstige Rode Duivels: Samuel Mbangua, een van de grootste talenten op de linkerflank

Sport | De redactie van Pickx werpt elke week een blik op een jong voetbaltalent dat in de toekomst mogelijk een rol zal spelen bij de Rode Duivels. Vandaag is het de beurt aan Samuel Mbangula.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gill Swerts gaf enkele nieuwe jongens een kans bij de Belgische beloften. De 19-jarige Samuel Mbangula is een van die nieuwe spelers die werd opgeroepen door de bondscoach. Op 13 oktober mocht de flankaanvaller tegen Malta zijn allereerste minuten maken voor de beloften van België. Mbangula was de jaren voordien al meermaals international bij de Belgische jeugdploegen.

Van Anderlecht naar Juventus

Mbangula is nog relatief onbekend bij het Belgische publiek. Via Royal Léopold FC en RWDM belandde het talent bij Club Brugge. Hij speelde er vijf jaar en in 2019 trok hij naar RSC Anderlecht. Hij bleef niet lang bij de U18 van paars-wit. Een jaar later verkaste hij al voor 250.000 euro naar de grote Italiaanse club Juventus.

Mbangula ontwikkelde zich goed en leerde er vooral op tactisch vlak veel bij. Van 2021 tot 2023 maakte Mbangula er deel uit van de kern van de U19 van de Oude Dame, waardoor hij kon deelnemen aan de Youth League. De flankaanvaller wist zich daar te laten opmerken met 4 goals en 2 assists in 7 duels tegen de beste jeugdploegen in Europa.

Een moderne vleugelspeler

Wat zijn de kwaliteiten van Mbangula? We sommen ze even op. De jonge Belg valt vooral op vanwege zijn snelheid en zijn dribbelvaardigheden, wat uiteraard heel belangrijke kenmerken zijn voor een flankaanvaller. Hij kan centraal en op beide flanken uit de voeten, maar Mbangula verkiest zelf de linkerflank. “Ik ben rechtsvoetig en dan kan ik zo naar binnen snijden”, vertelde hij aan La Dernière Heure.

Zijn voorbeelden zijn Cristiano Ronaldo, Eden Hazard, Neymar Jr. en Vinicius Jr. De Brusselaar, die sinds dit seizoen voor de U23 van Juventus uitkomt, weet dat er de nodige werkpunten zijn om door te stoten naar de eerste ploeg van de Oude Dame.

"Ik moet nog efficiënter voor doel worden. Ik kan assists uitdelen, maar als aanvaller is het ook belangrijk dat je regelmatig je doelpuntje meepikt. Op dat vlak is er dus nog progressie mogelijk”, aldus het talent. Met 1 goal en 1 assist in 11 competitiematchen is er dus nog werk aan de winkel.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top