Grote klap voor Newcastle: middenvelder Sandro Tonali volledig seizoen geschorst

Sport | Het zat eraan te komen: Newcastle United-middenvelder Sandro Tonali, die afgelopen zomer overkwam vanuit Milaan, is voor tien maanden geschorst vanwege zijn betrokkenheid bij illegale gokactiviteiten. De zaak beroert voetbalminnend Italië al eventjes en heeft nu ook gevolgen voor de Engelse club.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Afgelopen woensdag wist hij het nog niet, maar bij aanvang van de wedstrijd tegen Dortmund in de Champions League speelde Sandro Tonali zijn laatste minuten van het seizoen. De Italiaanse middenvelder werd onlangs door de politie ondervraagd omdat men hem verdenkt van de deelname aan illegale gokpraktijken. Hij is daarin niet de eerste, want eerder werd Juventus-speler Nicolò Fagioli op eenzelfde disciplinaire maatregel getrakteerd door de Italiaanse voetbalbond.

Tien maanden out

De 23-jarige Tonali heeft bekend dat hij had gewed op wedstrijden tussen Brescia en AC Milan, zijn twee vorige clubs, wat een verzwarende omstandigheid vormt. In totaal bedroeg zijn inzet op verschillende gokwebsites meer dan een miljoen euro. Bovendien gebruikte hij meerdere aliassen om zijn identiteit te verbergen, wat wettelijk verboden is.

Nu Tonali voor tien maanden op het strafbankje zit, mist hij niet alleen het hele seizoen bij Newcastle maar zal hij ook niet kunnen deelnemen aan het EK als Italië zich plaatst. Net als Fagioli moet de middenvelder tijdens zijn schorsing een boete betalen, een behandeling voor zijn gokverslaving ondergaan en deelnemen aan een preventiecampagne.

Wat nu?

Voor Newcastle, dat hun kersverse speler publiekelijk steunde zodra de affaire aan het licht kwam, komt dit nieuws uiteraard loeihard aan. Afgelopen zomer maakten de Magpies met veel tamtam - en na 65 miljoen euro te betalen aan AC Milaan - de transfer bekend van Tonali. Hij werd toen in de markt gezet als een goudhaantje van het Italiaanse voetbal. De Rossoneri konden het ongelooflijke aanbod van de Engelse club niet weigeren. Sindsdien heeft de duurste Italiaanse speler in de geschiedenis zich redelijk goed geïntegreerd in de Premier League, ook al had hij zich nog niet gevestigd als een onmisbare starter in het elftal van Eddie Howe.

Volgens ingewijden zouden de Magpies - die momenteel zesde staan in het Engelse kampioenschap - van de wintermercato gebruik kunnen maken om een vervanger te zoeken voor Tonali. Enkele potentiële kandidaten zijn onder meer Kalvin Phillips (Manchester City) en Dani Ceballos (Real Madrid), maar ook Rode Duivel Amadou Onana. Hij speelt momenteel bij Everton, dat op sportief en financieel vlak momenteel een dipje kent. Voor Onana, die een marktwaarde van 50 miljoen euro heeft, zou een transfer naar Newcastle een buitenkansje zijn.

Volg de wedstrijden van de UEFA Champions League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. 

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top