Nieuw seizoen in de Lotto Volley League: wie doet Roeselare wat?

Sport |

In het weekend van 14 en 15 oktober wordt een nieuw seizoen van de Lotto Volley League op gang gefloten. Wie kan Knack Roeselare van de troon stoten? Pickx, dat net als vorig seizoen elk weekend een topper uit de competitie live zal uitzenden, blikt al eens vooruit naar wat we komend seizoen mogen verwachten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het stormt binnen de bestuurlijke kringen van het Belgische topvolley, met een clash tussen Volley Vlaanderen en de Belgische volleybalbond. Bovendien wordt er volop onderzoek gedaan naar een mogelijke fusie met de Nederlandse volleycompetitie. Spannende tijden dus buiten het volleyterrein, maar dat neemt niet weg dat het op sportief vlak toch weer uitkijken wordt -misschien zelfs meer dan ooit- naar het komende seizoen in de Lotto Volley League.

Dat wordt op zaterdag 14 oktober op gang geschoten met de interessante partij tussen Lindemans Aalst en Caruur Volley Gent. Twee subtoppers met de ambitie om de aansluiting te vinden bij Maaseik en Roeselare. Een Oost-Vlaamse streekderby ook, op het scherpst van de snee. Het wordt uitkijken naar wat Aalst al kan brengen met een bijna volledig nieuwe ploeg. Liefst 11 van de 14 spelers zijn nieuw sinds deze zomer.

In datzelfde openingsweekend kijken ook twee West-Vlaamse clubs elkaar in de ogen: titelverdediger Knack Roeselare ontvangt dan de buren van Decospan Volley Team Menen. Menen-coach Frank Depestele moest nog voor de start van de competitie wel een flinke opdoffer verwerken met het uitvallen van middenman Basil Dermaux (knieblessure), vorig seizoen een van de grote revelaties in de Lotto Volley League. Afwachten wat de gevolgen van die afwezigheid zullen zijn voor de ploeg.

Roeselare vertrekt sowieso als titelfavoriet in deze campagne. Vorig seizoen waren de mannen van coach Steven Vanmedegael weer niet te stoppen en wonnen ze in de reguliere competitie alle zestien wedstrijden. In de finale tegen eeuwige rivaal Maaseik bleken ze toch ook weer een maatje te sterk (3-0). Met daarbovenop nog een zilveren medaille in de Europese CEV-cup werd het een grand cru-jaar voor de West-Vlamingen. Het zal moeilijk worden om beter te doen, laat staan dat succes te herhalen. Want met Pablo Kukartsev, Märt Tammearu en Rune Fasteland vertrokken er deze zomer ook nog eens drie sterkhouders. “Ik zal die kerels missen, maar anderzijds maakt dat het ook heel interessant”, reageerde Vanmedegael bij Het Nieuwsblad op die uitgaande transfers. Bij Roeselare, de voorbije drie seizoenen telkens landskampioen, gaven ze alvast aan dat er sportief misschien een stapje moet teruggezet worden komend seizoen.

De uitdagers voor Roeselare

En dat biedt natuurlijk perspectieven voor de andere ploegen. De belangrijkste uitdager wordt andermaal Greenyard Maaseik, al zagen zij met Ferre Reggers wel hun toptalent naar Italië vertrekken. Maar met de Fin Veikka Lindqvist, de Tsjech Josef Polak, de Kroaat Tino Hanzic en de Spanjaard Francisco Iribarne wisten ze op de Europese transfermarkt wel een pak potentiële smaakmakers in huis te halen. Genoeg kwaliteit alvast om de strijd met Roeselare aan te gaan. Op dat vlak weinig nieuws onder de zon. Sinds 1995 verdeelden Roeselare en Maaseik de kampioenentrofeeën onder elkaar.

Of staat er in het seizoen 2023/2024 eindelijk een nieuwe challenger op? Dan kijken we bijvoorbeeld in de richting van Volley Haasrode Leuven, dat vorig seizoen knap derde eindigde en dat opnieuw een team heeft om rekening mee te houden. Met middenman Lennert Van Elsen (naar Roeselare) en Lennert Beelaert zag coach Kris Vaneyck twee jonge smaakmakers vertrekken, maar met Ward Van Dyck werd een routinier met een directe meerwaarde ingelijfd en de terugkeer van jeugdtalent Kobe Verwimp op de libero biedt ook perspectieven. Daarenboven blijft good old Hendrik Tuerlinckx aan boord, de viervoudige Speler van het Jaar is met zijn ervaring en klasse nog steeds een blikvanger in de Lotto Volley League. Ook Menen, Aalst en Gent mikken weer op deelname aan de Champion Play Offs.

Zelfde format als vorig seizoen

Het format van de competitie blijft ongewijzigd tegenover vorig seizoen. Dat betekent: een reguliere competitie met 9 ploegen die heen- en terugwedstrijden spelen tegen elkaar. Nadien speelt de top 6 een Champion Play Offs en werken de drie laatsten een Challenge Play Offs af -waarbij ook nog een Europees ticket kan afgedwongen worden in een latere fase met onderlinge duels tegen de nummers 5 en 6 uit de Champion Play Offs. De top 2 van de Champions PO speelt de uiteindelijke finale om de landstitel naar een best of five (om het eerst 3 wedstrijden winnen).

Het uitzendprogramma op Pickx+ Sports en Pickx+ in oktober:

Zondag 15 oktober

Woensdag 18 oktober

  • Volley Haasrode Leuven - Tectum Achel: vanaf 20:25 op Pickx+ Sports 1

Vrijdag 20 oktober

  • Caruur Volley Gent - Volley Haasrode Leuven: vanaf 20:25 op Pickx+ Sports 1

Het beste uit de Lotto Volley League is wekelijks live te volgen op de zenders Pickx+ Sports of Pickx+, beschikbaar met de tv-optie Pickx Sports. Hoogtepunten van alle wedstrijden per speeldag zijn nadien ook nog te bekijken via Pickx.be.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top