Belgische sporthelden: Karel Lismont, marathonman en voltijds ambtenaar

Sport |

Ons land heeft in het verleden enkele keren kunnen uitblinken op de lange afstandsnummers in het atletiek. Karel Lismont was een van die illustere namen die België mee op de sportieve kaart zetten. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1971 schreef Karel Lismont in Helsinki een van de mooiste hoofdstukken in de Europese atletiekgeschiedenis. In wat nog maar zijn derde marathon ooit was, verbaasde hij iedereen door meteen met de Europese titel aan de haal te gaan. Op dat ogenblik was de jonge Belg een onbekende naam in topsportmiddens, hetgeen zijn overwinning op het EK marathon alleen maar uitzonderlijker maakte. Lismont was dan amper 22 jaar, wat bijzonder jong is om in zo’n zware discipline uit te blinken.

Olympische medailles

Vijf dagen voor die epische zege in Helsinki eindigde het Limburgse loopwonder ook al zestiende op de 10.000 meter in een knappe tijd van 28m31,2s, een persoonlijk record. Het was slechts de aanloop naar nog meer en beter. Op de marathon liet hij kleppers als Gaston Roelants, Trevor Wright en Ron Hill achter zich. Zo werd Lismont na Roelants de tweede Belg ooit die een Europese titel in de atletiek veroverde.

Het zou geen eenmalige piek blijken, want nadien behaalde hij nog tweemaal brons op het EK marathon, won hij zilver op de Spelen van 1972 in München en brons op de Spelen van 1976 in Montreal. In totaal nam Lismont viermaal deel aan de Olympische Spelen, wat al een prestatie op zich is. Zeker als je weet dat de man overdag eigenlijk een gewone job als ambtenaar bij de belastingsdienst in Brussel vervulde. Atletiek was als het ware een vrijetijdsbesteding voor hem.

Ook in het veldlopen was Lismont trouwens succesvol. Op het WK won hij in die loopdiscipline tweemaal een bronzen medaille. Kortom, de Belg behoorde zowel op de 10.000 meter, op de marathon als in het veldlopen bij de wereldtop. Zoiets kunnen we ons dezer dagen nog amper voorstellen.

Trainingsbeest

Zijn carrière was ook duurzaam, want zelfs in de jaren 80 bleef hij nog met succes actief. In 1983 was Helsinki nogmaals het decor voor een krachttoer, toen hij er op het WK marathon negende werd in een tijd van 2u11m24s. Op dat moment was hij 34 jaar. 

Doorzettingsvermogen en discipline waren altijd al de ordewoorden in het leven van Karel Lismont. Zo getuigde ook André Schepens, die een enorme staat van dienst heeft als nationale atletiekcoach tijdens de vorige eeuw, in een interview met L’Avenir. “Karel was een enorm trainingsbeest. Het was een periode waarin topatleten vaak nog hun sport combineerden met een gewone job. Zoals vele anderen begon Karel al om 5u aan zijn dag met een eerste ochtendloop. Daarna vertrok hij naar zijn werk. En na de werkdag deed hij nog eens specifieke oefeningen voor zijn lichaam. Ik herinner me dat ik hem één keer onder zijn voeten gaf toen we op stage waren, hij was te laat voor het ontbijt. Waarna hij kalm uitlegde dat hij net terug was van een tocht van 15 kilometer.”

Fan van deze reeks? Lees dan ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top