De sprookjesachtige carrière van Jonny Evans krijgt bij Man U een prachtige finale

UEFA Champions League |

De 35-jarige Noord-Ier Jonny Evans beleeft een sprookje. In het absolute slot van zijn carrière kan hij opnieuw uitblinken bij de club van zijn hart: Manchester United. En zeggen dat het allemaal begon met een uitleenbeurt aan Royal Antwerp FC.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Echt denderend zijn de Mancunians niet gestart aan deze nieuwe campagne, maar voor 1 man kan het seizoen eigenlijk al niet meer stuk: Jonny Evans. Op de vijfde speeldag, in een wedstrijd tegen het Burnley van Vincent Kompany, was het een assist van Jonny Evans op Bruno Fernandes die Manchester United een zuinige 1-0 zege bezorgde. In wat zijn 200e wedstrijd voor de Mancunians was. Door de zege blijft Man U toch enigszins connectie houden met de top van het klassement, een belangrijke driepunter dus.

Opgevist bij de U21

Voor Evans vormt dat moment de apotheose van een onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden. Hij kwam in de ploeg omdat Harry Maguire onbeschikbaar was, maar het scenario waarmee hij überhaupt nog in aanmerking kwam als diens vervanger, leest als een sprookje. Binnen enkele maanden viert de Noord-Ierse verdediger zijn 36e verjaardag en afgelopen zomer zat hij een tijdje zonder club nadat Leicester City gedegradeerd was en zijn contract niet verlengde. Daarmee kwam een eind aan een succesvolle periode van 5 seizoenen, waarin hij onder meer de FA Cup won met de Foxes.

Zou hij op zijn leeftijd nog een club vinden op het hoogste niveau? Aanvankelijk leek het antwoord negatief. Tot Man U-coach Erik ten Hag er tijdens de voorbereiding op dit seizoen achter kwam dat de clubloze Evans ondertussen zijn conditie onderhield bij de U21 van zijn club. Meteen gaf de Nederlander aan zijn technisch directeur Darren Fletcher de opdracht om de verdediger een contract voor één jaar voor te schotelen. In de ervaren Evans zag hij immers de ideale depanneur en een goedkope back-up voor zijn fel geplaagde defensie.

Sneller dan voorzien mocht de Noord-Ier weer aan de bak bij de club waar hij tussen 2008 en 2015 al voor speelde. Hij deed het zo goed dat hij enkele dagen later ook in de League Cup tegen Crystal Palace mocht invallen en komende dinsdag in aanmerking komt voor de CL-wedstrijd tegen Galatasaray.

Profdebuut bij Antwerp

Jonny Evans is een echt jeugdproduct van Man U. Op 18-jarige leeftijd werd hij echter uitgeleend om ervaring op te doen bij de profs: hij belandde in… Antwerpen. The Great Old had begin jaren 2000 een samenwerkingsverband met Man U en zag tal van Britse spelers arriveren. Onder hen de pioniers Danny Higginbotham, John O’Shea, Luke Chadwick en later ook Jonny Evans. In totaal speelde Evans 11 wedstrijden voor Antwerp FC, waarin hij als verdediger toch ook 2 goals maakte, maar na een half jaar riep Alex Ferguson hem al terug naar de heimat.

Na opnieuw een uitleenbeurt, deze keer aan Sunderland, kreeg hij in de tweede helft van het seizoen 2007/2008 dan toch zijn kans bij de A-kern van United. Genoeg om meteen zijn eerste en tot dusver enige CL-trofee op zijn palmares te zetten.

Toen hij zeven seizoenen later, in 2015, naar de uitgang geduwd werd bij de club van zijn hart en bij West Brom tekende, had de Noord-Ierse international nooit durven vermoeden dat hij acht jaar later opnieuw op Old Trafford zou neerstrijken. Voor het finale hoofdstuk in zijn sprookjesachtige carrière. “Dit is een absolute eer, ik had nooit gedacht hier nog aan 200 wedstrijden te geraken”, liet de gelukkige optekenen na zijn match tegen Burnley. “Ik kan niet beter zitten dan hier en ik ben benieuwd waar dit avontuur me nog naartoe zal leiden.”

Volg de UEFA Champions League op de zenders van Pickx+ Sports! Eén keer per maand zendt Pickx+ ook een sportwedstrijd uit. Pickx+ Sports en Pickx+ zijn beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top