WK gymnastiek in Antwerpen met Simone Biles als absolute blikvanger

Sport |

Van 30 september tot 8 oktober vindt in Antwerpen het WK artistiek turnen plaats. Het belooft een spannend spektakel te worden, met maar liefst 14 wereldtitels die te verdelen zijn en kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs in het verschiet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vanaf komend weekend verzamelen de grootste turntalenten ter wereld in Antwerpen. Daar worden van zaterdag 30 september tot en met zondag 8 oktober de wereldkampioenschappen gymnastiek georganiseerd in het Sportpaleis.

Een prestigieus toernooi en een mooie gelegenheid voor België om zijn eigen turntalenten in de kijker te zetten. Spijtig genoeg zal onze nationale trots en olympisch kampioene Nina Derwael er niet bij zijn, zij worstelt met een schouderblessure en moest onder het mes.

Maar dat mag de pret voor de neutrale toeschouwer niet bederven, want er zijn nog genoeg andere toppers op de afspraak. Zoals Simone Biles, een van de strafste gymnasten aller tijden en een grote persoonlijkheid. Zo bewees de Amerikaanse nog toen ze op de uitgestelde Spelen van 2021 forfait gaf vanwege mentale moeilijkheden. Een moedige beslissing.

In Antwerpen staat Biles voor haar zesde WK, een unieke kans voor haar om haar collectie van 25 WK-medailles verder aan te vullen. Kan de Amerikaanse haar succes van 2019, toen ze liefst vijf gouden medailles binnenhaalde (teammeerkamp, individuele meerkamp, balk, vloer en sprong) hier opnieuw herhalen? Het zou alvast symbolisch zijn voor de 26-jarige vedette, want exact tien jaar geleden won ze in Antwerpen -toen daar eveneens een WK werd georganiseerd- haar eerste WK-medailles.

Niet enkel Biles

Maar in de vrouwencompetities kondigt zich een heel spannende en hoogstaande strijd. Zeker in de ploegenkampen heerst er een enorme rivaliteit. Team USA is de titelverdediger maar moet het zonder olympisch kampioene Sunisa Lee stellen, die herstelt van een nierprobleem. Ook het VK mag ambities koesteren om het podium te behalen. De strijd om brons wordt alleszins pittig, vooral omdat er ook olympische tickets voor de Spelen volgend jaar in Parijs te verdienen zijn.

Blikvangers op dit WK gymnastiek worden de Braziliaanse Rebeca Andrade (olympisch kampioene op de sprong) en de Française Mélanie de Jesus dos Santos (Europees kampioene op de balk, vloer en all round). Op de balk en vloer blijft Simone Biles de grote favoriete, in de andere disciplines ligt de strijd open. Het wordt ook uitkijken hoe de jonge Belgische talenten zoals Jutta Verkest en Maellyse Brassart het zullen doen nu ze zonder “kapitein” Nina Derwael moeten aantreden. Een ideale gelegenheid om uit haar schaduw te treden, lijkt ons.

Japan en China zij aan zij

Bij de mannen zijn het andere nationaliteiten die de competitie domineren. Doorgaans verdelen Japan en China daar de medailles onder elkaar. De Japanse delegatie wordt aangevoerd door Hashimoto Daiki, de regerende olympisch én wereldkampioen all round. Zijn landgenoot Chiba Kenta is een te duchten concurrent en vanuit Chinese hoek mag de naam van Shi Cong aangestipt worden. Grote afwezige bij de Chinezen is Zhang Boheng. Ook de Filippijnen hebben hun turnster in de persoon van Carlos Yulo, titelverdediger op de vloeroefening. Het mag duidelijk wezen: voor topgymnastiek moet je de komende weken in 't Stad zijn.

Het WK gymnastiek is integraal te volgen op VRT Canvas en Ketnet. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top