Tragedie en emotie in de Formule 1: overzicht van enkele van de strafste duels

Sport |

Deze maandagavond vertoont VRT Canvas de docu ‘Villeneuve Pironi: Racing’s Untold Tragedy’, het boeiende relaas van een van de grootste rivaliteiten in de geschiedenis van de Formule 1. Maar zo waren er nog wel een paar opmerkelijke en gedenkwaardige duels tussen racepiloten. Pickx zet ze voor jou eens op een rijtje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gilles Villeneuve vs Didier Pironi

De twee protagonisten in de docu die Canvas deze maandag uitzendt. Begin jaren 80 was Gilles Villeneuve een ware volksheld in Canada en Didier Pironi een superster in Frankrijk. Twee charismatische en uiterst getalenteerde F1-piloten, die altijd weer de adrenalinerush opzochten, soms op het randje van zelfdestructie. Twee vrienden ook en ploegmaats bij renstal Ferrari… tot Pironi zijn maat een hak zet tijdens een cruciale race in het seizoen van 1982 en hem in de laatste ronde op slinkse wijze de zege afsnoepte.

Van hechte vrienden vervellen ze plots in elkaars grootste vijanden. Gedreven door emotie en revanchegevoelens. Daarbij namen ze ook hun beider families mee in die rollercoaster. Deze docu zoomt heel hard in op dat laatste aspect, met pakkende getuigenissen van beide families -onder andere Jacques Villeneuve, de zoon die later ook wereldkampioen F1 werd, komt aan bod. Zij blikken terug op die tragische race in San Marino, waar alle ellende begon. Zelfs met de dood tot gevolg. Enkele weken na dat incident crashte Gilles Villeneuve tijdens de kwalificaties voor de GP van België, toen nog gereden op het circuit van Zolder. Hij overleed in de avond van 8 mei 1982 in het ziekenhuis van Leuven. Hij werd amper 32 jaar.

Ayrton Senna vs Alain Prost

Ook in dit duel is een belangrijke rol weggelegd voor een Fransman: Alain Prost. Tussen 1985 en 1993 verdeelden hij en de Braziliaan Ayrton Senna liefst 7 wereldtitels onder elkaar. Daarbij pushten ze elkaar tot de limiet. Eerst als ploegmaats bij McLaren, nadien nog feller toen Prost overstapte naar Ferrari. Hun rivaliteit ging dikwijls op en over het randje. Daarbij vertolkte Senna doorgaans de rol van flegmatieke publiekslieveling, terwijl Prost eerder als het arrogante haantje werd gezien. De werkelijkheid is genuanceerder, want beiden deden alles om te winnen. Zo was er de gedenkwaardige GP van Japan in 1989, toen Senna Alain Prost moedwillig uit de race knalde om zo zijn wereldtitel veilig te stellen.

Even interessant was hun onderlinge dynamiek buiten het circuit, waarbij ze door hun status allebei een leidersrol kregen toebedeeld door de collega’s, waardoor ze dus ook vaak in overleg moesten gaan. Nadat Prost in 1993 zijn afscheid aankondigde van de F1 werden de gezworen vijanden nog goede vrienden, een vriendschap die helaas niet lang duurde, want een jaar later kwam Senna om het leven bij een dodelijke crash op het circuit van Imola.

Niki Lauda vs James Hunt

Een van de meest filmische duels aller tijden. Vanwege het totaal verschillende karakters van de twee rivalen. Enerzijds de perfectionistische, superprofessionele Oostenrijker Niki Lauda. Een man die enkel leefde voor de roes van de overwinning. Anderzijds James Hunt, een flamboyante Engelsman die vooral leefde voor de roes van zoveel dingen buiten het circuit. Vrouwen, drank, sigaretten, nachtleven… Hunt deed zich niets tekort en genoot ten volle van de aandacht voor zijn persoon.

Het contrast tussen beide F1-kampioenen inspireerde ook de gelauwerde Hollywoodregisseur Ron Howard tot een film: ‘Rush’, dat te boek staat als een van de strafste racefilms ooit. Met Daniel Brühl (als Lauda) en Chris Hemsworth (als Hunt) in de hoofdrollen. Wat zo speciaal was aan de dynamiek tussen de twee rivalen is dat ze elkaar eigenlijk best wel konden smaken. Alleen was dat zelden te zien op het racecircuit, waar het vaak hard tegen onzacht was. Zelfs een horrorcrash waarbij hij een deel van zijn gezicht verbrandde, kon Lauda niet afstoppen in zijn jacht op titels.

Mika Hakkinen vs Michael Schumacher

De Duitser Michael Schumacher is misschien wel de strafste F1-rijder ooit. Zijn palmares is ongeëvenaard en hij heeft tal van records op zijn naam staan. Maar de prijs voor populariteit of sympathie heeft hij nooit gewonnen. De manier waarop hij racete was agressief en intimiderend, zijn interviews vaak arrogant. Dat zorgde ook voor flink wat wrevel met zijn concullega’s. Zijn duels met de Britten Damon Hill, David Coulthard en Nigel Williams waren legendarisch.

Maar nog meer tot de verbeelding sprekend was zijn rivaliteit met Mika Hakkinen van McLaren. De minzame, introverte Fin die eigenlijk de sympathie genoot van de neutrale F1-liefhebber. En zelfs die van Schumi, die veel respect had voor zijn grootste rivaal van de periode eind jaren 90 en begin 2000. Moddergooien in de media was er dan ook nooit bij in hun rivaliteit, het was een sportieve strijd op het scherpst van de snee.

Zoals in het seizoen van 2000, toen Hakkinen met nog vier races te gaan zeven punten voorsprong telde. Een magistrale Schumacher won vervolgens nog de vier resterende wedstrijden en kaapte de wereldtitel weg voor de neus van de Fin. Zo zou het meermaals gaan tussen hen beiden, met de Duitser die aan het langste eind trok. Maar Schumacher gaf later wel toe dat Hakkinen de enige rivaal was die hem echt angst inboezemde op de baan.

Bekijk de docu 'Racing's Untold Tragedy’ op maandag 25 september om 22u25 op VRT Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

De Formule 1-reeks 'Drive to survive' is te bekijken op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

De film 'Rush' kan bestellen in de videotheek van Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top