Antwerp droomt van een klepper in Barcelona voor zijn debuut in de UEFA Youth League

Sport | Net zoals de senioren van The Great Old mogen nu ook de jonkies van U19 aan de bak op het Europese strijdtoneel. Op dinsdag om 16 uur zullen ze hun eerste wedstrijd van de groepsfase van de Youth League spelen tegen tweevoudige winnaar FC Barcelona.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het was dankzij de hoofdploeg van Antwerp dat de U19-spelers een ticket naar de Spaanse zon kregen. Het reglement wil nu eenmaal dat elke deelnemer aan de CL-groepsfase een jeugdelftal moet afvaardigen. Daarbij zijn de groepen hetzelfde: Antwerp U19 speelt dus ook met de jeugdploegen van Barcelona, Porto en Shakhtar Donetsk in groep H. De zes wedstrijden worden gespeeld van 19 september tot en met 13 december. En het is in Spanje, tegenover de grootste concurrenten uit deze groep, dat de Antwerpenaren deze dinsdag hun deelname aan deze prestigieuze Europese competitie mogen aanvatten.

Voor The Great Old is deze deelname een sprong in het onbekende, want net zoals veel andere Belgische clubs heeft Antwerp strikt genomen geen U19. Antwerp mag in het Johan Cruijff-stadion aantreden met een bijzonder jonge ploeg die bovendien nog nooit samen heeft gespeeld. "Ons team zal voornamelijk uit U18's of zelfs U17's bestaan", legt Steven Smet, verantwoordelijk voor de jeugdopleiding, uit aan Gazet van Antwerpen. "Maar ik ben ervan overtuigd dat een aantal spelers helemaal zullen openbloeien", voegt hij daaraan toe.

Niet te missen 

Hoewel de Antwerpse delegatie jong en onervaren is, zijn er toch enkele opkomende talenten in haar gelederen. We denken bijvoorbeeld aan jonge internationals als Milo Horemans (17) en Andreas Verstraeten (17), die het grootste deel van de voorbereiding bij het eerste elftal doorbrachten. Ook verdediger Kyano Delaporte (17 jaar), aanvallende middenvelder Nolhan Courtens (16 jaar) en middenvelder Gerard Vandeplas (17 jaar) hebben enige internationale ervaring. Ze hopen in de voetsporen te mogen treden van Arthur Vermeeren, die op 18-jarige leeftijd nu al in het eerste elftal mag spelen.

Het valt nog te bezien of talent alleen volstaat om hoge ogen te gooien in groep H. Barcelona is immers een vaste waarde in de Youth League en heeft een jeugdopleiding die zijn gelijke niet kent in Europa. Het palmares van de Catalaanse voetbalploeg in deze competitie liegt er ook niet om: in 2014 en 2018 waren ze de winnaar (respectievelijk tegen Benfica en Chelsea). Vorig jaar werden de jonge Blaugrana's echter in de achtste finales uitgeschakeld nadat ze het pleit verloren tegen een verrassend AZ Alkmaar. De Nederlanders wonnen uiteindelijk dat jaar de competitie.

Volg de wedstrijd FC Barcelona - Antwerp in de UEFA Youth League op dinsdag 19 september vanaf 15u55 op Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus

Lees meer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top