Azerbeidzjan, Estland, Kazachstan,...: deze kleine voetballanden hebben België al veel pijn gedaan

Rode Duivels | België is vandaag een van de betere landenteams ter wereld. Dat was in het verleden anders. Toen waren kleinere voetballanden vaak een moeilijke opgave voor de Rode Duivels. Pickx haalt enkele voorbeelden aan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

WK in Duitsland meteen ver weg door Litouwen

België had het EK 2004 gemist en in september 2004 begonnen ze aan hun kwalificatiecampagne voor het WK 2006. De Rode Duivels zaten in een groep met Spanje, Bosnië-Herzegovina en Servië en Montenegro, maar openen deden ze tegen het ‘zwakke broertje’ uit deze poule: Litouwen.

In het Stade du Pays werd het echter zeer teleurstellend 1-1. De troepen van Aimé Anthuenis kenden in oktober 2005 wéér problemen met Litouwen. In Vilnius werd het 1-1, nadat Olivier Deschacht een owngoal scoorde. België ging niet naar het WK.

Kazachstan en de valse start van René Vandereycken

Iets minder dan een jaar later nam België deel aan de kwalificatiecampagne voor Euro 2008 in een groep bestaande uit onder meer Portugal, Polen en Servië. De openingswedstrijd tegen Kazachstan leek de ideale kans om meteen te starten met een driepunter. In het Constant Vanden Stock-stadion stelden de Belgen echter zwaar teleur.

Na het 0-0-gelijkspel liet bondscoach René Vanderyecken achteraf verstaan dat België toch meteen aan de leiding stond na deze partij. Een grapje dat niet werd gesmaakt in de media. Vandereycken zijn passage werd geen succes en België eindigde pas vijfde in zijn groep. Zelfs Finland deed beter. De Rode Duivels wisten ook in Kazachstan niet te winnen. Ze kwamen 0-2 voor, maar het werd alsnog 2-2. Een campagne om zeer snel te vergeten.

Armenië en het einde van de Zuid-Afrikaanse illusies

België kende dus zeer moeilijke jaren, maar toch was er hoop dat het WK 2010 in Zuid-Afrika wel gehaald kon worden. Al snel mochten die ambities in de prullenbak worden gegooid. Bosnië en Spanje bleken al snel een maatje te groot. Het ging van kwaad naar erger toen de Belgen zelfs tegen Armenië verloren. In Jerevan werd het 2-1, Daniël Van Buyten scoorde voor België. Het zou het einde betekenen van Frank Vercauteren. Die was toen interim-coach, maar gaf er al heel snel de brui aan.

Advocaat sneuvelt meteen in Estland

Die WK-kwalificatiecampagne voor het WK 2010 was misschien wel het absolute dieptepunt. De Rode Duivels hoopten tegen Estland, de eerste match van Dick Advocaat als bondscoach, de eer nog te redden. Dat lukte niet. Ze verloren met 2-0. Logan Bailly baalde. Hij had voor zich nochtans spelers als Gill Swerts, Daniël Van Buyten, Thomas Vermaelen, Nicolas Lombaerts en Jan Vertonghen staan. België eindigde vierde met twee punten meer dan Estland.

De laatste nachtmerrie in Azerbeidzjan

De kwalificatiecampagne voor Euro 2012 zou de laatste keer zijn dat de Belgische fans dergelijke sportieve martelgangen moesten doorstaan. België kende een zware loting met onder meer Duitsland, Turkije en Oostenrijk. De Rode Duivels toonden een ander gelaat. Er was de spectaculaire 4-4 in Brussel tegen Oostenrijk. Een jaar later deden de jongens van toenmalig bondscoach Georges Leekens een zeer slechte zaak in Azerbeidzjan.

De Rode Duivels kwamen nochtans op voorsprong na een strafschopdoelpunt van Timmy Simons. Rauf Aliyev, dat jaar verkozen tot beste voetballer van Azerbeidzjan, bezorgde ons nationaal team echter een serieuze domper door in de 86ste minuut de 1-1 te scoren. België greep op het einde alsnog naast het EK in Polen en Oekraïne. Turkije werd tweede en had… twee punten meer dan België.

Ter herinnering: België speelde toen met Mignolet, Alderweireld, Vertonghen, Kompany, Lombaerts, Simons, Fellaini, Witsel, Hazard, Mertens en Lukaku.

Volg de wedstrijd Azerbeidzjan - België op zaterdag 9 september vanaf 14u30 op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top