Belgische sporthelden: Robert Van de Walle wordt tsaar van Moskou

Sport |

België en judo hebben een lange liefdesrelatie. Ons land heeft zich in deze discipline vaak onderscheiden op internationaal niveau. Zo ook op de Olympische Spelen in 1980, waar Robert Van de Walle goud won.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1980 waren de Olympische Spelen bijzonder. Ze werden gehouden in Moskou op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, terwijl de USSR bezig was Afghanistan binnen te vallen. Een vijftigtal landen, waaronder de VS, boycotten dan ook de Spelen van dat jaar. België besloot echter politiek achterwege te laten en stuurde een delegatie sporters om het zwart-geel-rood te verdedigen.

Onder hen Robert de Walle. De judoka vertegenwoordigde een echte medaillekans voor België. Hij was een van de besten ter wereld en was vastbesloten dat te bewijzen, ook al maakte judo nog maar voor de vierde keer zijn opwachting in de geschiedenis van de Olympische Spelen.

Eerste gouden medaille voor België

In de middengewichtcategorie schakelde de 26-jarige Oostendendaar zijn tegenstanders één voor één uit, tot hij de finale bereikte. Hij moest het opnemen tegen Tengiz Khubuluri, een inwoner van de Sovjet-Unie. Khubuluri had Van de Walle eerder al eens verslaan, in de finale van de wereldkampioenschappen van 1979. De Georgiër was op dat moment gewoon de beste ter wereld.

De Belg was echter niet geïntimideerd en verdedigde zich ditmaal beter, tegen een tegenstander die hij inmiddels goed kende. En hij trok uiteindelijk aan het langste eind. Robert Van de Walle ging de Belgische geschiedenis in als de eerste (en nog steeds enige) mannelijke judoka die een gouden medaille won op de Olympische Spelen. Hij zou enkele jaren later in Atlanta bij de vrouwen wel nog geëvenaard worden door Ulla Werbrouck.

De Spelen van 1980 in Moskou waren verder een van de slechtste in de geschiedenis van België, want de medaille van Van de Walle was de enige die België kon winnen.

De enige grote titel uit zijn carrière

In de jaren 1980 vestigde Robert Van de Walle zich als een wereldberoemde judoka. Hij slaagde er echter niet in om nog titels te winnen. In 1981 won hij zilver (-95kg) en brons (alle categorieën) op de wereldkampioenschappen in Maastricht. In 1983 won hij twee keer brons, net als in ‘85 en ‘89 toen hij alleen werd beloond in de categorie -95 kg.

Hoewel hij zijn olympische titel in 1984 niet wist te verlengen, won hij in 1988 in Seoul wel nog een olympische medaille, zij het brons. Ondanks dit alles blijft hij een van de meest getalenteerde judoka’s in de geschiedenis van ons land.

Fan van deze reeks? Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top