Gill Swerts, de nieuwe coach van de Jonge Rode Duivels, lanceerde bij Antwerp verscheidene talenten

Voetbal |

De Belgische voetbalbond heeft zijn tijd genomen om een opvolger aan te duiden voor Jacky Mathijssen, ontslagen als coach van de nationale U21 na een teleurstellend EK. Met Gill Swerts kozen ze voor een eerder verrassende naam, nochtans komt die niet zomaar uit de lucht vallen, want voordien zette de ex-Rode Duivel (17 caps) al mooie dingen neer bij Antwerp. Pickx vertelt je er alles over.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Jonge Rode Duivels vertrokken in juni met grote ambities naar het EK in Georgië, maar ze gingen er roemloos uit in de poulefase. Ontgoochelend, vooral ook de manier waarop er gevoetbald werd. Coach Jacky Mathijssen betaalde het gelag. Als zijn opvolger circuleerde de naam van Thomas Vermaelen nadrukkelijk, maar die werd recent aan het hoofd van de U20 geplaatst. De teugels van onze U21, de beloften, worden uiteindelijk in handen gegeven van Gill Swerts. Geen ronkende naam à la Vermaelen, maar wel iemand die de nodige adelbrieven als jeugdopleider kan voorleggen.

Swerts is in eigen land weinig bekend en dat heeft alles te maken met zijn spelerscarrière, die hij grotendeels beleefde in Nederland (AZ, NAC, Vitesse en Feyenoord). De flankverdediger speelde in de nadagen van zijn carrière ook nog even voor Seraing, maar dat ging haast onopgemerkt voorbij. Al snel bleek er een nieuwe roeping voor hem in het verschiet te liggen: jeugdcoach. Bij Antwerp kreeg hij de kans om zich te ontwikkelen in dat vak en zo kreeg hij daar uiteindelijk de beloften (U23) in handen. Een ploeg die mooie dingen liet zien in Nationale 1 (derde klasse).

En nog belangrijker: een ploeg die enkele talenten richting A-kern wist te piloteren. De bekendste naam? Arthur Vermeeren, die op zijn 18e de draaischijf werd van de eerste ploeg en een belangrijke voet had in de dubbel die vorig seizoen gepakt werd door The Great Old. Maar er zijn er nog die volgen…

Kobe Corbanie

De nieuwste diamant in het uitstalraam is Kobe Corbanie, 18 jaar en net als Vermeeren een van de toptalenten van de jeugdacademie van Antwerp FC. Vorig seizoen ontbolsterde de rechtsachter helemaal bij de U23 van Gill Swerts -niet toevallig, want die speelde op dezelfde positie- en sinds januari maakt ook hij deel uit van de A-kern. Op 15 januari mocht hij als prof debuteren in de topper tegen Union, waarin hij 30 minuten meer dan behoorlijk mee voetbalde.

Door de grote concurrentie en de verhoogde ambities van Antwerp kon Corbanie bij de start van dit seizoen nog geen speelminuten maken bij het eerste elftal van Antwerp, maar coach Mark van Bommel liet al duidelijk verstaan op de jongeling te rekenen deze campagne. Vooral in de bekercompetitie zal hij wellicht gelegenheden genoeg krijgen om zich te tonen.

Zeno Van Den Bosch

Dan staat Zeno Van Den Bosch al iets verder in zijn ontwikkeling. Niet onlogisch, want hij is 2 jaar ouder. Al blijft 20 jaar piepjong voor een centrale verdediger. Op de eerste en tweede speeldag mocht van hij van Van Bommel zelfs als titularis aan de wedstrijd beginnen, en ook in de Supercup en de heenwedstrijd van de CL-kwalificatieronde kwam Van Den Bosch in actie. Daar spreekt enorm veel vertrouwen uit van het bestuur en de technische staf. Met zijn technische kwaliteiten en vista heeft hij alvast troeven genoeg om een grote carrière te maken.

Van Den Bosch, Corbanie en Vermeeren zijn drie jonge talenten die dankzij de begeleiding en coaching van Gill Swerts een jeugdige injectie geven aan Antwerp FC. De club, die eigenlijk nog maar enkele jaren op opleiding inzet, ziet zo in versneld tempo zijn investeringen in de jeugdacademie renderen. Het was ook een slimme zet om met Mark van Bommel een Nederlandse T1 aan het hoofd van de A-ploeg te zetten: in Nederland hebben ze sowieso minder schrik om jonge talenten voor de leeuwen te gooien. “Het grote verschil tussen Belgen en Nederlanders is de klare communicatie”, weet Swerts uit ervaring. "Ze durven ook sneller jongeren een kans te geven, zoals met Vermeeren gebeurde. In dat opzicht merk je duidelijk de Nederlandse achtergrond van Van Bommel.”

Met Swerts, Van Bommel en ook TD Marc Overmars kan je gerust stellen dat Antwerp profiteert van die Nederlandse mentaliteit. En binnenkort dus ook de Belgische nationale belofteploeg.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top