Nemen de Red Panthers in de finale van het EK hockey revanche op Oranje?

Sport |

Deze zaterdag om 14u45 beginnen de Red Panthers aan hun tweede EK-finale ooit. Tegenstander is Nederland, het onbetwiste nummer één van de wereld. Hoe liggen de kansen van onze nationale hockeyvrouwen op een eerste gouden medaille? Pickx maakt de balans op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De halve finale tegen gastland Duitsland draaide uit op een ware thriller. De Red Panthers kwamen snel op voorsprong dankzij een flits van Emily White, daarna was het vooral verdedigen geblazen, maar dat deden de Belgische hockeyvrouwen met veel overtuiging. En een tikje geluk, ook dat moet gezegd. Zo strandde een cruciale bal op de paal voor de Duitsers en misten zij heel wat opgelegde kansen via penaltycorner. Maar meer nog dan Dame Fortuna verdienen de Panthers zelf alle credits voor de manier waarop ze zich de ziel uit het lijf liepen en zich voor elke bal gooiden.

Het bleef dus 1-0 in Mönchengladbach en daarmee bereikte de Belgische damesploeg voor de tweede keer in de hockeygeschiedenis een EK-finale, na die in 2017, toen verloren werd van… Nederland.

Verdedigend sterk

Een solide defensie is de grootste troef van deze generatie hockeyvrouwen. Geleid door een secure doelvrouw Elena Sotgiu. In offensief opzicht rekent bondscoach Raoul Ehren op de bevliegingen van jonge en snelle benen als die van White (18) en Charlotte Englebert (22), vorig jaar nog verkozen tot grootste belofte op het WK. Zij zijn de ideale speerpunten in het omschakelingshockey dat deze Panthers zo perfect beheersen.

Met die formule zouden ze ook Nederland pijn kunnen doen. "We hebben niet alleen op fysiek, technisch en tactisch vlak vooruitgang geboekt, de ploeg is ook mentaal gigantisch veel gegroeid en dat is een genot om naar te kijken", heeft de bondscoach er alvast vertrouwen in. Daarin bijgestaan door de ervaren middenvelder Alix Gerniers, die aanstipt dat België niets te verliezen heeft: "Niets moet, alles mag in de finale. Het kleine België heeft sowieso al een medaille. We zijn aan het groeien en stappen aan het zetten en dat is mooi om te zien", vertelde ze aan Sporza.

Revanche

In de groepsfase stonden Nederland en België ook al eens tegenover elkaar, toen werd het 0-2 voor de regerende wereldkampioen. Maar misschien zorgt dat wel voor een stukje onderschatting? Uit de commentaren van de Nederlandse analisten en zelfs van de bondscoach blijkt alvast wat arrogantie. Bovendien hebben de Belgische vrouwen met Ehren een Nederlandse coach, hij weet als geen ander waar de pijnpunten liggen van Oranje.

Het zou voor België alleszins een mooie revanche zijn voor die kansloos verloren EK-finale van zes jaar geleden (3-0) en tegelijkertijd een historisch keerpunt kunnen betekenen in de verdere ontwikkeling van de Red Panthers.

De EK-vrouwenfinale tussen Nederland en België is zaterdag vanaf 14u30 live te volgen op VTM of vanaf 14u45 op Eleven 3, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top