Belgische sporthelden: Matthias Casse, geblesseerd maar toch brons halen op de Olympische Spelen

Sport | België is een judoland. Zoveel is zeker. Onze sportscholen hebben in het verleden al tal van judoka’s voortgebracht die konden wedijveren met de besten ter wereld. Het volgende talent waar iedereen naar uitkijkt, luistert naar de naam Matthias Casse.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Matthias Casse is een 26-jarige judoka die geboren is in Mortsel, bij Antwerpen. De jongeman draait al sinds zijn tienerjaren mee in de judowereld en liet in 2017 voor het eerst van zich horen. Hij won toen het wereldkampioenschap U21 in de judosport in de categorie onder 81 kilogram. Twee jaar later was het opnieuw prijs, want Casse won in 2019 het Europees Kampioenschap (onder 81 kilogram) in het judo. In 2020 voerde Casse ook al eens de wereldranglijst aan in het judo nadat hij een grandslamtoernooi in Parijs had gewonnen.

Steile opmars

In 2021 mocht onze landgenoot de Belgische driekleur verdedigen op de Olympische Spelen in Tokio. Casse was toen ook de regerende wereldkampioen, maar kon in Japan helaas geen aanspraak maken op het goud. Hij won zijn eerste vier wedstrijden, maar de vijfde partij (de halve finale, nota bene) tegen de Japanse eindwinnaar Takanori Nagase was er te veel aan. Casse behaalde een mooie bronzen medaille tegen de Georgische judoka Tato Grigalashvili en dat had zijn redenen.

Geblesseerd, en toch medaille

De jongeman bleek immers met een schouderblessure te kampen. Casse had de blessure enkele weken voor de start van de toenmalige Olympische Spelen opgelopen en de kwetsuur gooide nog steeds roet in het eten. “Ik moest spelen met de kaarten die op tafel lagen”, klonk het achteraf tegenover de pers. “Ik ben teleurgesteld dat ik de halve finale had verloren, maar ik ben ook blij met brons”, stelde de judoka. “Op de Olympische Spelen in Parijs wil ik het wel nog beter doen”, sloot hij af met een knipoog.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top