Belgische sporthelden: Sven Nys bekroont zijn carrière met een tweede wereldtitel

Sport | Sven Nys is een legende in het veldrijden. In 2013 schreef hij geschiedenis door op zijn 39ste zijn tweede wereldtitel -acht jaar na de eerste- in de wacht te slepen. Enkele jaren voor Wout van Aert en Mathieu van der Poel de macht grepen was Nys dé absolute referentie in het veldrijden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sven Nys domineerde het veldrijden van 2000 tot pakweg 2015. Hij behaalde in totaal maar liefst 140 overwinningen, waaronder dus twee wereldtitels. Nys was steevast in de top drie te vinden en was iemand met zeer veel pieken en weinig dalen. In februari 2013 vond het wereldkampioenschap veldrijden voor het eerst plaats buiten Europa. Namelijk in Louisville, in de Verenigde Staten.

België trok met een sterk team naar de VS. Met titelverdediger Niels Albert, Belgisch kampioen Klaas Vantornout, Sven Nys, Kevin Pauwels, Rob Peeters, Bart Wellens en Bart Aernouts mocht er uiteraard een wereldtitel geambieerd worden. Nys verkende twee dagen voor de wedstrijd het parcours en had meteen een goed gevoel. Hij werd aanzien als een grote favoriet en de 'Kannibaal van Baal' had een enorme honger om zijn klasse te tonen en de titel te grijpen.

"Mooier dan de eerste"

De start van de wedstrijd werd aanvankelijk gedomineerd door de Fransman Francis Mourey. Kevin Pauwels nam nadien de leiding over met in zijn zog Sven Nys en Klaas Vantornout. De wedstrijd nam een andere wending toen Pauwels kettingproblemen kreeg en Mourey op iets meer dan drie ronden van de finish lek reed.

Nys, die halverwege de wedstrijd ook lek reed, en Vantornout stevenden dus af op de overwinning. De eerste profiteerde vervolgens van een klein foutje van de Belgische kampioen in de laatste ronde om de leiding over te nemen en hij wist met een nipte voorsprong als eerste over de eindmeet te rijden. Nys won zo zijn tweede wereldtitel. Vantornout en de jonge Nederlander Lars van der Haar vervolledigden het podium.

"Deze wereldtitel is nog mooier dan de eerste", vertelde Nys na de zege. "Het is prachtig. Zeker na mijn teleurstelling van vorig jaar op het WK en na te hebben gezegd dat deze wedstrijd niets meer voor mij was." Nys hing in 2016 de fiets aan de haak, nadat hij in 2014 voor een negende keer Belgisch kampioen werd.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top