De toekomstige Rode Duivels: Killian Sardella, het gedroomde profiel voor Tedesco

Beloften | De redactie van Pickx werpt elke week een blik op een jong voetbaltalent dat in de toekomst mogelijk een rol zal spelen bij de Rode Duivels. Vandaag nemen we Killian Sardella onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Killian Sardella, die als jeugdspeler een aanbod van Arsenal weigerde, maakte op 8 september 2019 op zijn zeventiende zijn debuut voor Anderlecht. De jonge verdediger kreeg veel vertrouwen van Vincent Kompany en hij speelde 20 wedstrijden (beker plus competitie) in zijn eerste seizoen. In zijn tweede seizoen tikte hij ook af op 20 duels, maar in zijn derde seizoen ging het mis. Sardella mocht seizoen drie ook in de basis beginnen, maar de 1-3-nederlaag tegen Union SG kwam hard aan in het Lotto Park. De veeleisende Brusselse fans floten Sardella uit, die nadien met de daver op het lijf ging spelen.

Gebracht door Kompany

Kompany nam hem in bescherming en de jonge flankverdediger, die ups en downs had, werd even aan de kant gezet. Het derde seizoen was duidelijk het moeilijkste in het Kompany-tijdperk en hij speelde amper 8 wedstrijden. Kompany gaf Sardella echter niet op. “Hij is nog jong en we willen hem op de juiste manier brengen, maar hij heeft al op jonge leeftijd laten zien dat hij een mooie carrière voor zich heeft”, zei hij in maart 2022.

Kompany werd enkele maanden later vervangen door Felice Mazzu en die zag het helemaal niet zitten in Sardella. Hij gaf hem amper 12 speelminuten in de competitie. Na het ontslag van Mazzu kwam Brian Riemer naar het Lotto Park en hij veranderde alles voor Sardella, die stilaan aan vertrekken dacht. De Deen zette Sardella al snel in als linksachter, zeker niet zijn beste positie. Jan Vertonghen bleek naast hem een ideale gids en Sardella speelde zeer constant. Met zijn snelheid en voetballend vermogen was hij een openbaring op die positie. Sardella tikte zo af op 25 matchen in zijn vierde jaargang bij de A-kern, zijn hoogste aantal sinds hij zijn debuut maakte.

Riemer was lovend over de jonge Belg. "Hij is geen linksback en daar zal zijn toekomst ook niet liggen. Defensief is hij heel sterk, offensief heeft hij wat problemen. Maar hij geeft ons ook veel andere opties. Als we met drie achteraan gaan spelen is hij een mogelijkheid als derde centrale verdediger", zei Riemer in februari na de zege tegen STVV op zijn perspraatje. 

Sardella is ook een speler met een ijzersterke mentaliteit, wat hij al meermaals bewees. Dat bleek ook deze zomer. Anderlecht haalde (onder meer omwille van de blessure van Michael Murillo) met Louis Patris een nieuwe concurrent voor Sardella naar het Lotto Park. Voor het jeugdproduct van Anderlecht was dat toch een tegenvaller, want hij had gehoopt om als basisspeler aan het seizoen te mogen starten.

Interessant profiel

Sardella lijkt zoals Olivier Deschacht in het verleden zich vaak extra te moeten bewijzen. De flankverdediger begon het huidige seizoen op de bank terwijl Patris een basisstek kreeg. Riemer liet Sardella in de eerste wedstrijd tegen Union SG invallen ten koste van Patris en dat deed hij zeer goed. De ondertussen 21-jarige verdediger mocht tegen Antwerp weer in de basis starten en deed het voortreffelijk. Hij lijkt momenteel de nummer een te zijn op rechts. Sardella is het bewijs dat jonge talenten tijd nodig hebben. Geduld is een schone zaak. Dankzij zijn mentale weerbaarheid knokte hij zich terug in de ploeg. Ondertussen heeft hij al 69 wedstrijden voor Anderlecht op de teller en lijkt zijn carrière als basispion echt van start te gaan.

Als hij de komende weken, maanden en zelfs jaren progressie kan blijven boeken, is Sardella misschien wel een optie voor de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco heeft immers geen weelde in de defensie. Zijn polyvalentie kan een groot voordeel zijn. Hij kan in een viermansdefensie depanneren als linksachter, kan centraal en als rechterflankverdediger uit de voeten. In een driemansdefensie kan hij zelfs op al de drie posities spelen. Sardella is een veelzijdige speler en daardoor een heel dankbare pion voor een trainer. Al gebruiken ze hem net daardoor misschien te vaak als stoplap. Zijn niveau moet nog een stuk omhoog om Rode Duivel te worden, maar op termijn kan hij misschien wel dromen van de nationale ploeg.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top