Analyse FCV Dender EH (CPL): Elke keer beter doen dan seizoen voordien is de ambitie; professionalisering van club gaat verder

Sport | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de zestien Challenger Pro League-deelnemers voor het seizoen 2022-2023 onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag is het de beurt aan FCV Dender EH, de club die vorig seizoen de competitiestart miste, maar het seizoen eindigde met een 20 op 27 in de Relegation play-offs.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vorig seizoen was FCV Dender EH niet klaar voor de seizoensstart, met een zware 1 op 15 tot gevolg. Maar ook later in het seizoen bleven de resultaten achterwege. Na de reguliere competitie en een povere negende plaats na 21 speeldagen betaalde trainer Regi Van Acker het gelag. De 67-jarige trainer stond 3,5 seizoenen aan het roer van de club en loodste hen terug naar het profvoetbal, maar tal van blessures gooiden roet in het eten van de promovendus.

Toch kon Dender het seizoen op een wolk van euforie afsluiten. Met trainer Timmy Simons werd een grote naam gestrikt die moest zorgen voor verregaande professionalisering bij de club. De bijhorende 20 op 27 in de Relegation play-offs legde de fundamenten om op verder te bouwen komend seizoen. Kersvers sportief manager Julien Gorius kwam over van RWDM en zette die ambitie van professionalisering meteen kracht bij door Simons langer aan de club te binden. De trainersstaf werd vervolledigd met voormalig Seraing-coach José Jeunechamps (T2) die overkomt van Excelsior Virton en Dany Verlinden als keepertrainer. Doel is om elk jaar beter te doen dan het jaar voorheen.

Vertrek van Tiago Cukur opvangen

Dat het de club menens is, bleek meteen toen Simons voor een primeur zorgde bij FCV Dender. De eerste trainingen werden achter gesloten deuren gehouden en ook pers was niet welkom. Fysiek stond de groep van in het begin van de voorbereiding verder dan vorig jaar, klonk het. Heel wat spelers stonden dan ook nog onder contract bij de club. Alleen het vertrek van Tiago Cukur zou wel eens een aderlating kunnen betekenen. Fenerbahçe stelt de speler dit seizoen ter beschikking van reeksgenoot SK Beveren.

Dender plukte daarop op zijn beurt de talentvolle spits Bruny Nsimba weg op de Freethiel. Met Kéres Masangu van het gedegradeerde Virton werd ook defensief op het middenveld aan versterking gedacht. Ook de Guineese international Ibrahima Sankhon tekende een contract bij Dender. Hij komt over van RWDM en zal de concurrentie aangaan met Joedrick Pupe, die overkomt van Lierse Kempenzonen. Ook Fabio Ferrero komt over van RWDM.

Overtuigen in oefenwedstrijden

Na oefenwedstrijdjes tegen lokale tegenstanders als Standaard Denderleeuw (0-7) en KSV Oudenaarde (0-3), volgde het zwaardere werk. Een noemenswaardig 0-0-gelijkspel tegen JPL’er Cercle Brugge en een gesmaakte 1-2-zege op bezoek bij ADO Den Haag. De nederlaag tegen het Saudische Al-Taawoun omschreef Simons als een leerrijke ervaring. Het was immers een potige wedstrijd, wat ook komend seizoen geregeld het geval zal zijn.

Het mag duidelijk zijn dat de groep na een moeilijk seizoen nu beter en professioneler aan de voorbereiding was begonnen en hoopt de competitiestart deze keer niet te missen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top