Komt het tot een staking van de scheidsrechters in de ere-afdeling van het Belgische hockey?

Hockey | Op 10 september gaat de competitie in de ere-afdeling van het Belgische hockey opnieuw van start. Het leek er even op dat het een rustige zomer zou worden, maar enkele ontevreden scheidsrechters steken daar een stokje voor. Ze dreigen met een staking voor betere arbeidsvoorwaarden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De scheidsrechters pikken het vooral niet dat ze ondanks de stijgende populariteit van het Belgische hockey in de afgelopen 20 jaar geen graantje mochten meepikken op financieel gebied. "Het is jammer om te zien dat scheidsrechters weinig hebben geprofiteerd van de toenemende financiële middelen waarvan de hockeysport kan profiteren. Zo zijn onze salarissen al 15 jaar onveranderd, en erger nog, ze worden nu sinds 2021 aan 10% belasting onderworpen”, fulmineren ze in een open brief die de collega's van La Libre Belgique integraal publiceerden.

Immobilisme

De scheidsrechters zijn ook woest over het gebrek aan daadkracht van de hockeyfederatie bij het verbeteren van hun werkomstandigheden. "Het kader waarbinnen we werken, is de afgelopen tien jaar nauwelijks veranderd", klagen ze. De scheidsrechters hebben ook geen goed woord over de aangekondigde afschaffing van de zogeheten "Match Officials", de mensen die de refs administratief en praktisch ondersteunen. "We vinden deze beslissing onbegrijpelijk, zeker gezien de geschatte kosten per seizoen en per team minder dan 1.000 euro zijn en hun rol echt essentieel is."

De scheidsrechters van de ere-afdeling dreigen met een staking indien er geen gehoor wordt gegeven aan hun eisen. "Als er geen bevredigend akkoord wordt bereikt tussen de Federatie en de clubs uit de ere-afdelingen over de betaling van de diensten van de Match Officials, en wanneer er geen duidelijke toezegging van de hockeyclubs en de Federatie komt om op korte termijn meer middelen toe te wijzen aan arbitrage, zijn we genoodzaakt om te grijpen naar extreme maatregelen. We denken er onder meer aan om niet mee te werken aan de hervatting van de competitie in september", klinkt het.

Volg wekelijks het beste van de ION Hockey League op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top