‘Oppenheimer’ (VOD), het verhaal over de vader van de atoombom

Films | In de VOD-catalogus van Proximus vind je vanaf vandaag de nieuwe film van Christopher Nolan terug: ‘Oppenheimer’. Daarin volgen we het verhaal van Robert Oppenheimer, de fysicus die ons de atoombom schonk en van de ene dag op de andere de status van held omruilde voor die van paria. De biopic is gebaseerd op een biografie geschreven door Pulitzerprijswinnaars Kai Bird en Martin J. Sherwin.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Drie jaar na de meermaals uitgestelde release van ‘Tenet’ kwam Christopher Nolan in juni van dit jaar op de proppen met zijn biopic over de briljante, maar controversiële fysicus J. Robert Oppenheimer. Hij was de wetenschappelijke directeur van het Manhattan Project tijdens de Tweede Wereldoorlog en wordt algemeen gezien als de vader van de atoombom. Na zijn studies aan Harvard en Cambridge, waar hij zijn doctoraat behaalde, stortte hij zich op onderzoek naar kwantummechanica en theoretische fysica. In 1942 werd hij benoemd tot directeur van de Los Alamos Laboratory, waar hij de leiding kreeg over de ploeg wetenschappers en ingenieurs die de bom ontwikkelden. Het is onder zijn leiding dat de eerste atoombom, Trinity, werd ontwikkeld en getest op 16 juli 1945.

Kort nadien werden twee atoombommen gedropt boven Japan. De eerste, Little Boy, viel op 6 augustus op Hiroshima en de tweede, Fat Man, kwam neer in Nagasaki op 9 augustus. De bombardementen veroorzaakten de opgave van de Japanners en luidden het einde van de Tweede Wereldoorlog in. Na de oorlog werd Oppenheimer de meest gevierde wetenschapper van zijn generatie en haalde hij de cover van het magazine Time, maar bij de start van de Koude Oorlog werden hem communistische sympathieën verweten. Hij werd het doelwit van een heksenjacht en verloor in 1954 zijn security clearance, waardoor hij uitgesloten werd van elke operatie van staatsveiligheid.

American Prometheus

Die historische gebeurtenissen staan in de Amerikaanse geschiedenisboeken, maar in zijn twaalfde film wil Christopher Nolan ons onderdompelen in het echte, bijzonder tragische verhaal van de wetenschapper, dat veel minder bekend is. De filmmaker baseerde zich op een boek van Kei Bird en Martin J. Sherman: ‘American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer’. Die biografie werd in 2006 bekroond met een Pulitzerprijs. Zowel het boek als de film leggen de focus op de vaak tegenstrijdige instincten van Oppenheimer, die na zijn carrière in Los Alamos vurig pleitte voor de nucleaire de-escalatie en het stopzetten van de ontwikkeling van de waterstofbom. Op die morele tweestrijd balanceerde Nolan zijn film, die het verhaal wil brengen van een man die gedreven is door morele oprechtheid en verwikkeld raakt in een reeks ongelooflijk destructieve gebeurtenissen. De filmmaker toont tegelijk de arrogante kant van de intellectueel Oppenheimer, die naast een talent voor fysica ook talenten toonde voor manipulatie.

Voor de rol van de fysicus deed Nolan een beroep op de Ierse acteur Cillian Murphy, een van zijn favoriete fetisjacteurs, die misschien wel de rol van zijn leven speelt, naast die van Tommy Shelby in ‘Peaky Blinders’. En zoals gewoonlijk verwacht kan worden van een prent van Nolan, bestaat de cast voor de rest uit grote namen als Florence Pugh, Matt Damon, Robert Downey Jr., Emily Blunt, Casey Affleck en Rami Malek.

‘Oppenheimer’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top