Na ‘Oppenheimer’ (VOD): dit zijn de beste acteerprestaties van Cillian Murphy

Films | 'Oppenheimer', de epische biopic van Christopher Nolan, is vanaf vandaag te vinden in de VOD-catalogus van Proximus. Daarin kruipt de Ierse acteur Cillian Murphy in de huid van de Amerikaanse wetenschapper J. Robert Oppenheimer. Murphy doet dat wat ons betreft schitterend en dat deed ons dan weer denken aan enkele andere sterke acteerprestaties van de man. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Peaky Blinders

Birmingham, 1919. De Engelse samenleving heeft met WOI enkele turbulente en economisch moeilijke jaren achter de rug. Er breekt een periode tjokvol sociale en industriële ontwikkelingen aan en heel wat terugkerende soldaten, politici, corrupte bendeleden en revolutionairen willen hun plekje veiligstellen. Er is in Birmingham ook een gevreesde en machtige bende actief: de Peaky Blinders. Zij verdienen hun geld met gokken, diefstal en handel op de zwarte markt.

Tommy Shelby (Cillian Murphy) is het gevaarlijkste lid van de bende. Hij ziet zijn kans schoon om de criminele activiteiten van de groep verder uit te breiden, maar moet het ook opnemen tegen een politiechef die de stad wil schoonvegen. Cillian Murphy geeft dit personage zes seizoenen lang gestalte. Hierdoor kreeg de man tijd om de persoonlijkheid van Shelby volledig uit te diepen en ons de vele gezichten van Tommy Shelby te laten leren kennen. Shelby won dankzij deze rol al meerdere filmprijzen.

Ontdek ‘Peaky Blinders' vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

28 Days Later

In deze film zien we hoe Cillian Murphy een jonge fietskoerier speelt met de naam Jim. Jim is pas ontwaakt uit een coma. Hij ligt in een Londens ziekenhuis, maar tot zijn eigen grote verbazing is er helemaal niemand in de buurt. Hij ontdekt dat niet enkel het ziekenhuis verlaten is, maar dat ook Londen helemaal levenloos is. Iedereen is immers gevlucht omdat er een virus is uitgebroken dat mensen helemaal bloeddorstig maakt. De mensen die wel zijn achtergebleven zijn hierdoor niet meer dezelfde…

‘28 Days Later' was een enorm succes. De prent zorgde voor een heropleving van de zogenaamde zombiehorrorfilm. Regisseur Danny Boyle werd gelauwerd om de prent, maar ook Cillian Murphy viel op. De man zette zich dankzij deze rol helemaal op de kaart.

Dunkirk

We schrijven mei 1940. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang en de Duitsers hebben ongeveer 330.000 soldaten van het Belgische, Britse, Nederlandse en Franse leger omsingeld rondom het strand van de noord-Franse stad Duinkerke. De Duitsers rukken verder op en de Britse regering roept zijn bevolking op om de gestrande soldaten uit hun benarde situatie te ontzetten via Operation Dynamo.

Cillian Murphy speelt in deze film van Christopher Nolan de rol van een getraumatiseerde soldaat die gered wordt door een vader en een zoon met een boot. De soldaat is onderhevig aan shell shock. Hierdoor krijgen we een inkijk in de impact van de oorlog op het mentaal welzijn van de jonge mannen.


The Wind that Shakes the Barley

In deze film blikken we terug op de geschiedenis van de Ierse Burgeroorlog begin 20e eeuw. We zien hoe de jonge Ierse man Damien O’Donovan (Cillian Murphy) zijn carrière als dokter opgeeft om samen met zijn broer voor de vrijheid van Ierland te gaan vechten. De vrijheidsstrijders hebben de overhand en er komt een wapenstilstand. Ondanks de schijnbare overwinning breekt er in Ierland een burgeroorlog uit. Ierse families nemen de wapens tegen elkaar op en ook de broers komen tegenover elkaar te staan.

‘The Wind that Shakes the Barley’ is geregisseerd door regisseur Ken Loach. De prent won in 2006 de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. Cillian Murphy werd meermaals genomineerd voor een prijs omwille van zijn acteerprestatie in deze prent.


Oppenheimer

J. Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) was een briljante Amerikaanse natuurkundige die aan het hoofd van het Manhattan Project stond: een geheim programma waarmee de Verenigde Staten een atoombom kon ontwikkelen. De man was samen met zijn team in een race tegen de tijd verwikkeld om het krachtigste wapen dat ooit heeft bestaan, te maken. Oppenheimer hoopte stiekem dat zijn uitvinding alle toekomstige oorlogen overbodig zou maken en dat de wereld een meer vredevolle plek zou worden…

‘Oppenheimer’ is een biografisch drama van de Amerikaanse regisseur Christopher Nolan. Nolan werkte eerder al samen met Murphy voor 'Dunkirk', 'Inception' en de 'Batman'-trilogie. Volgens Nolan lijkt Murphy niet enkel zeer goed op de Amerikaanse natuurkundige, de Ier slaagde er volgens de regisseur ook zeer goed in om de emotionele karaktereigenschappen van de wetenschapper na te bootsen.

‘Oppenheimer’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogusLees ook:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top