Deze sterren van de Serie A gingen van de ene naar de andere rivaal

Sport | Romelu Lukaku trekt mogelijk van Inter naar Juventus (via Chelsea). Een transfer die voor heel veel ophef zorgt in Italië. Toch zijn ze in de Serie A wel wat gewend, want spelers die van de ene naar de andere rivaal gaan zijn er absoluut geen uitzondering. Het gaat zelfs over de allergrootste namen die in Italië hebben gespeeld. Pickx haalde enkele oude transferdossiers nog eens naar boven

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic brak in Italië door bij Juventus, dat hem had weggeplukt bij Ajax. Daar leerde hij dat winnen het belangrijkste was en Juventus vormde hem tot de Zlatan die hij tot de laatste dag van zijn spelerscarrière was. De Zweed groeide er uit tot een absolute smaakmaker en speelde er drie seizoenen, waarin hij 26 keer scoorde en 20 assists uitdeelde in 92 wedstrijden. Maar in zijn laatste seizoen brak het befaamde Italiaanse voetbalschandaal uit. Juventus degradeerde naar de Serie B vanwege zijn rol in het schandaal en Ibrahimovic had geen trek om – in tegenstelling tot spelers als Gianluigi Buffon en Alessandro Del Piero – mee te zakken.

Hij verkoos een transfer naar… Inter. Zij betaalden 25 miljoen euro. Toenmalig makelaar en wijlen goede vriend Mino Raiola ontkende dat echter. "Het was niet vanwege het schandaal, het had daar niets mee te maken. Ik had de deal al geregeld. Ik voelde dat het tijd was om naar Inter te verhuizen. Hij ging naar Inter om geschiedenis te schrijven", zei hij jaren later in de Italiaanse pers.

Bij Inter won hij tal van prijzen en was hij jarenlang zeer succesvol met 66 goals en 30 assists in 117 wedstrijden. Zijn passage bij FC Barcelona was nadien geen groot succes en de Zweed zorgde voor ophef in Italië door daarna voor AC Milan te gaan spelen. Hij speelde er twee seizoenen en na avonturen bij PSG, Man Utd en LA Galaxy keerde hij in januari 2020 terug. Enkele maanden geleden hing hij na 93 doelpunten en 35 assists in 163 wedstrijden voor AC Milan de schoenen aan de haak. Ibrahimovic, gehaat in Turijn en in een deel in Milaan. Koning in het andere gedeelte van Milaan. Het kan soms snel gaan in het voetbal…

Roberto Baggio

Roberto Baggio was jaren 90 misschien wel de beste Italiaanse voetballer. De aanvaller brak bij Juventus door aan de wereldtop. Van 1990-1995 was hij er een smaakmaker met 115 goals en 49 assists in 200 duels. Zijn laatste seizoen verliep door blessures moeizaam en de Oude Dame zag in de jonge Alessandro Del Piero de ideale opvolger.

Baggio trok zijn conclusies en op zijn 28ste maakte hij de overstap naar grote rivaal AC Milan. Er was veel protest van de fans van Juventus. Baggio speelde twee jaar bij AC Milan (19 goals en 25 assists in 67 duels) en ging dan naar Bologna. Daar trok hij na twee jaar de deur achter zich dicht om bij… Inter te gaan spelen. Drie Italiaanse topclubs voor Baggio.

Andrea Pirlo

Dat was ook het geval voor Andrea Pirlo. De sierlijke middenvelder kon bij Inter nooit echt helemaal doorbreken. AC Milan zag zijn kans en plukte hem er in 2001 voor 17 miljoen euro weg. Een gevoelige transfer. Bij AC Milan speelde hij 10 jaar en won hij 2 keer de Champions League, 1 keer het WK voor clubs, 2 landstitels, 2 Europese supercups, 1 Italiaanse supercup en 1 Italiaanse beker. Hij tikte af op 401 duels voor AC Milan. Een boegbeeld van de club.

In 2011 oordeelde het bestuur echter dat Pirlo op zijn 32ste stilaan zijn beste tijd achter de rug had. Die zorgde nadien voor ongeloof bij datzelfde bestuur om nadien transfervrij over te stappen naar eeuwige rivaal Juventus. Daar speelde hij vier jaar en toonde hij dat hij nog steeds niet versleten was. De minzame Pirlo zorgde in zijn carrière dus ook voor de nodige ophef.

Christian Vieri

Christian Vieri was een robuuste Italiaanse aanvaller die in 1996 bij Juventus tekende. Met 14 goals en 5 assists in 37 wedstrijden toonde hij zich, maar na één seizoen verkaste hij voor 18 miljoen euro naar Atlético Madrid. In Spanje was hij een sensatie en na een jaar besloot Inter om hem voor 46 miljoen euro naar Milaan te halen. Hij kende er een geweldige periode met 123 doelpunten en 22 assists in 190 wedstrijden. Hij groeide uit tot een clubicoon, maar we weten ondertussen dat in het Italiaanse voetbal alles snel kan veranderen…

Na zes succesvolle jaren besloot hij als transfervrije speler in te gaan op een aanbieding van AC Milan. Dat werd geen succes met 2 goals en 2 assists in 14 duels. "Ik verliet Inter om te proberen meer speeltijd te krijgen in de aanloop naar het WK 2006. Daarom koos ik voor AC Milan", verklaarde hij. Een plannetje dat mislukte, want Vieri speelde weinig en werd niet opgeroepen voor het WK 2006, waar Italië nota bene wereldkampioen werd.

Fabio Cannavaro

Fabio Cannavaro staat te boek als een van de allerbeste Italiaanse verdedigers ooit. Inter spendeerde in 2002 maar liefst 23 miljoen euro, toen zeer veel geld voor een verdediger, om Cannavaro weg te halen bij Parma. Hij speelde er twee seizoenen, maar een groot succes was dit niet. De verdediger kon de hoge verwachtingen nooit helemaal inlossen. Na twee seizoenen besloot Inter hem voor 10 miljoen euro te verkopen aan grote rivaal Juventus.

Daar kende hij twee sterke seizoenen, maar na het voetbalschandaal (waardoor ook Ibrahimovic vertrok) verkoos hij een transfer naar Real Madrid. Cannavaro had naar eigen zeggen nooit de overgang van Inter naar Juve willen maken. Inter had aangegeven dat hij verkocht werd aan Juventus. "Ik zei: hoe kun je me verkopen na al het harde werk dat ik heb gedaan? Ik wil hier blijven. Ik kreeg te horen dat ik naar Juventus zou gaan, maar ik wilde bij Inter blijven, waar ik een aantal mooie jaren heb gehad."

Er vielen de afgelopen jaren nog veel meer deals tussen de rivaliserende clubs te noteren. Juan Cuadrado is na acht jaar Juventus op weg naar Inter, Leonardo Bonucci ging van Juventus naar AC Milan en nadien weer terug naar Turijn. Inter haalde op zijn beurt Hakan Çalhanoglu gratis weg bij AC Milan, ook Antonio Cassano ging van AC naar Inter, Clarence Seedorf maakte de omgekeerde beweging, Gonzalo Higuain trok van Juventus naar AC Milan, Edgar Davids maakte de omgekeerde beweging van AC naar Juve.

Lucio stapte transfervrij over van Inter naar Juventus, Patrick Vieira ging dan weer van Turijn naar Milaan. Net als Angelo Peruzzi. In een verder verleden waren er ook al de overgangen Paolo Rossi (Juventus) naar AC Milan, Fabio Capello (Juventus) naar AC Milan en Salvatore Schillaci (Juventus) naar Inter. Alessandro Altobelli verraste ook met een overgang van Inter naar Juventus. Lukaku zou dus zeker geen uitzondering zijn als hij in dit lijstje terechtkomt.

Lees ook:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top