De Jupiler Pro League is terug: spanning verzekerd

Sport | Op vrijdag 28 juli gaat de bal opnieuw aan het rollen in de Jupiler Pro League. De vaderlandse competitie ziet er dit jaar ietwat anders uit, maar belooft opnieuw heel spannend te worden. De spelers van Union Saint-Gilloise en Anderlecht kijken elkaar het eerst in de ogen en zetten meteen de toon.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Fans van Jupiler Pro League kunnen binnenkort opgelucht ademhalen. Op vrijdag 28 juli gaat de vaderlandse competitie immers opnieuw van start en kan er weer naar hartelust gesupporterd worden. De allereerste wedstrijd die op het programma staat, is die van Union Saint-Gilloise tegen RSC Anderlecht. Een derby tussen twee clubs uit Brussel die torenhoge ambities hebben. Paars-wit wil dit seizoen de Champions Play-offs halen, terwijl Union met nog meer honger naar de landstitel gaapt.

Geen achttien, maar zestien ploegen

De Jupiler Pro League telt dit jaar geen achttien ploegen meer, maar wel zestien teams. De zes beste ploegen op het einde van de reguliere competitie spelen de Champions Play-offs. Clubs die tussen plaats 7 en 12 zijn geëindigd, spelen de Europe Play-offs. De winnaar van de Europe Play-offs zullen het tegen de vierde beste ploeg van de Champions Play-offs opnemen, in de hoop om een Europees ticket te bemachtigen. De laatste vier clubs zullen onderling uitvechten welke franchise er zakt naar tweede klasse, ofwel de Challenger Pro League. De halvering van de punten - een veelbesproken maatregel - blijft ook dit seizoen van kracht in de Champions Play-offs en de Europe Play-offs.

Zes ploegen in de Champions Play-offs

Analisten hebben de ploegen uit eerste klasse natuurlijk al doorgenomen en menen dat Antwerp FC (de huidige landskampioen), Club Brugge, Racing Genk, Union Saint-Gilloise, AA Gent, Standard, KV Mechelen, RSC Anderlecht en zelfs Cercle Brugge dit jaar kans maken om het tot in de Champions Play-offs te schoppen. De titelstrijd zou wel enkel tussen de eerste drie clubs gaan.

Antwerp is huidig kampioen en zit nog steeds op een wolk. The Great Old zal er komend seizoen wel alles aan doen om zijn titel te verlengen. Racing Genk zag de titel door de neus geboord worden en is vast uit op wraak. Bij Club Brugge hopen ze dat de nieuwe coach Rony Deila het elftal kan doen heropleven en bij Union vermoeden ze dat Alexander Blessin kan verdergaan op het elan van Karel Geraerts. Wat de kelder van het klassement betreft, is het volgens kenners vrij duidelijk. KAS Eupen, RWDM en KV Kortrijk zouden moeten opletten voor de degradatie.

Super Sunday

Dat de spelers van Union en Anderlecht elkaar op de eerste speeldag in de ogen kijken, wist u al. Maar wist u ook dat er nog enkele bijzondere speeldagen gepland staan? Op speeldag 6 is het Super Sunday en vinden de wedstrijden Gent - Brugge, Union - Antwerp en Genk - Anderlecht plaats. Maar vooraleer dat het zover is, blikken we vooruit naar speeldag 3. Dat weekend vindt immers een derby tussen Charleroi en Standard - Luik plaats. Op speeldag 8 zal de topper tussen Anderlecht en Club Brugge gespeeld worden en op speeldag 11 is het tijd voor Anderlecht - Standard.

Kasper Dolberg in het Lotto Park

Er zullen dit seizoen ook enkele nieuwe spelers aan de aftrap verschijnen. De meest opvallende naam is die van Kasper Dolberg. Dit 25-jarige Deense voetbaltalent trok enkele weken geleden de deuren bij het Franse Nice achter zich dicht om naar Anderlecht te trekken. De carrière van Dolberg zit volgens heel wat analisten in het slop, maar de Deen hoopt die in België nieuw leven in te blazen.

Hetzelfde geldt voor de 23-jarige Zinho Vanheusden. De voormalige verdediger van Inter Milaan staat sinds deze zomer terug op de loonlijst van Standard-Luik en hoopt er alle blessureperikelen in Italië te laten. Bij Union zullen we Kevin Mac Allister (25), de broer van wereldkampioen Alexis Mac Allister kunnen zien spelen, terwijl Club Brugge Igor Thiago (22) en Hugo Vetlessen (23) heeft toegevoegd aan de spelerslijst. Hopelijk kunnen Mike Trésor en Hugo Cuypers hun mannetje staan tegenover al dat nieuwe voetbalgeweld.

Het programma van speeldag 1 op Eleven Pro League:

Vrijdag 28 juli

Zaterdag 29 juli

Zondag 30 juli

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top