De Hopman Cup viert zijn terugkeer in Nice met de aanwezigheid van België

Sport | Sinds 2019 verdween de Hopman Cup uit de tenniskalender, maar het toernooi maakt in 2023 een comeback. Het evenement vindt niet langer plaats in Australië, maar in Nice in Frankrijk. België is alvast van de partij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Hopman Cup, onofficieel aangeduid als het World Mixed Doubles Championship, is een prestigieus ITF-toernooi, maar behoort niet tot de ATP of WTA. Het is vooral een toernooi waar er veel eer valt te behalen. Het toernooi zag het levenslicht in 1989 en de beste landen waren van de partij met gemixte elftallen.

De Hopman Cup bracht 30 jaar lang het allerbeste naar Australië. Roger Federer, Arantxa Sanchez, Goran Ivanisevic, Martina Hingis, Serena Williams, Jo-Wilfried Tsonga… De lijst van de allerbesten die er al aanwezig waren is bijzonder lang. Door de coronapandemie kon het toernooi in 2020 echter niet meer worden georganiseerd. Het werd uitgesteld naar 2021, maar dat feestje ging ook niet door en nadien werd het vervangen door de ATP Cup. Maar in 2023 maakt het toernooi dus een comeback.

Geen Australië, wel in Nice

De grote verandering ten opzichte van de laatste editie is dat het toernooi vanaf 2023 zal plaatsvinden in Nice. De Hopman Cup, opnieuw gelanceerd door het bedrijf Tennium, vindt plaats van 19 tot 23 juli in de Lawn Tennis Club in Nice. Er is nog een grote wijziging: er zullen niet langer 8 maar 6 landen van de partij zijn. Kroatië, België, Spanje, Zwitserland, Frankrijk en Denemarken gaan voor de zege. De laatste editie werd gewonnen door tweevoudig winnaar Zwitserland.

De zes landen worden verdeeld in twee poules van drie. In de eerste proberen Denemarken, Zwitserland en Frankrijk de finale te bereiken. En in de tweede strijden België, Kroatië en Spanje tegen elkaar. Elk land speelt herenenkel, damesenkel en gemengd dubbel. En voor elke categorie is er een finale.

Mertens en Goffin

Er zullen in ieder geval veel grote namen aanwezig zijn in Frankrijk. Aan Belgische zijde zijn het Elise Mertens en David Goffin die ons land zullen vertegenwoordigen. Zij starten op 20 juli tegen Kroatië, vertegenwoordigd door Donna Vekic en Borna Coric. De volgende dag is het Spanje met de nummer 1 van de wereld, Carlos Alcaraz, die Goffin veel problemen zal bezorgen. Mertens zal op haar beurt Rebeka Masarova proberen te verslaan. De Spaanse, 23 jaar en 66ste op de WTA-ranking vervangt Paula Badosa die haar rug blesseerde op Wimbledon.

De andere landen brengen ook mooi volk op de been: Richard Gasquet en Alizé Cornet bij Frankrijk, Holger Rune en Clara Tauson bij Denemarken en tot slot het duo Leandro Riedi/Belinda Becic bij Zwitserland. Laatstgenoemde zal proberen de eerste speelster te worden die drie Hopman Cup-titels wint en haar land de derde eindzege te bezorgen. De finale vindt plaats op zondag 23 juli.

Het live wedstrijdschema op W-sport:

Woensdag 19 juli (Denemarken - Zwitserland)

  • Enkelspel: Clara Tauson - Belinda Bencic (6-2, 6-3)
  • Enkelspel: Holger Rune - Leandro Riedi (4-6, 3-6)
  • Gemengd dubbel: Tauson & Rune - Bencic & Riedi (3-6, 5-7)

Donderdag 20 juli (Denemarken - Frankrijk)

  • Enkelspel: Clara Tauson - Alizé Cornet (7-6, 6-4)
  • Enkelspel: Holger Rune - Richard Gasquet (2-6, 3-6)
  • Gemengd dubbel: Tauson & Rune - Cornet & Gasquet (4-6, 4-6)

Vrijdag 21 juli (België - Spanje)

  • Enkelspel: Elise Mertens - Rebeka Masarova (7-6, 2-6, 10-5)
  • Enkelspel: David Goffin - Carlos Alcaraz (6-4, 4-6, 8-10)
  • Gemengd dubbel: Mertens & Goffin - Masarova & Alcaraz (6-3, 6-1)

Zaterdag 22 juli (Kroatië - Spanje)

  • Enkelspel: Donna Vekic - Rebeka Masarova (6-2, 6 -1)
  • Enkelspel: Borna Coric - Carlos Alcaraz (3-6, 7-6, 5-10)
  • Gemengd dubbel: Vekic & Coric - Masarova & Alcaraz

Zondag 23 juli

  • Finale dames enkelspel
  • Finale heren enkelspel
  • Finale gemengd dubbel

Volg de wedstrijden van de Hopman Cup elke dag live vanaf 16u, van 19 juli tot 23 juli, op W-Sport, beschikbaar in het basisaanbod van Proximus Pickx op televisie of Pickx.be, of op de app van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top