Bij de laatste F1-zege voor België domineerde Thierry Boutsen het Hongaarse parcours van start tot finish

Sport | In tegenstelling tot voetbal en wielrennen doet de Formule 1 minder harten sneller slaan in ons land. Zelfs ondanks de aanwezigheid van het sublieme parcours van Spa-Francorchamps lijkt de liefde voor de autosport bekoeld. We moeten al teruggrijpen naar 1990 om nog een Belgische overwinning in de Formule 1 te vinden. Thierry Boutsen tekende toen voor een zege.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op dit moment is de spoeling zeer dun in ons land. Natuurlijk hebben we in België een talent als Stoffel Vandoorne, maar hij heeft nog niet echt hoge ogen gegooid in de Formule 1 ondanks herhaaldelijke pogingen. Niemand durft daarom echt hardop te dromen van een Belgische F1-zege. Het is ondertussen al 33 jaar geleden dat een landgenoot zich op de bovenste trede van het ereschavot mocht hijsen.

Het was Brusselaar Thierry Boutsen die in 1990 tijdens de Grand Prix van Hongarije als eerste over de finish reed. Voor Boutsen was dat een geweldige opsteker, want tijdens zijn volledige F1-carrière boekte hij uiteindelijk slechts drie zeges. Bovendien was hij het weekend al onder een gunstig gesternte begonnen.

Enige pole

Boutsen had bij aankomst in Hongarije nog geen vertrouwen kunnen tanken in eerdere wedstrijden. Hoewel hij in 1989 twee keer een zege behaalde - onder meer na een kletsnatte finish in Canada en Australië - had hij minder succes in het daaropvolgende seizoen. Hij gold zeker niet als een favoriet, maar ondanks zijn status van underdog wist de Brusselaar zich aan het stuur van zijn Williams-bolide op te werken tot de top.

Tijdens de kwalificatie legde de Brusselaar de 4,381 km van het circuit van Boedapest af in 1 minuut 17 seconden en 919 honderdsten. Niemand deed dat beter, zelfs niet grootheden als Ayrton Senna, Nigel Mansell of Gerhard Berger. Voor het eerst in zijn loopbaan won Boutsen daardoor een pole.

Voorsprong

Dankzij zijn pole position wist Boutsen als eerste uit de startblokken te schieten en bouwde hij al gauw een voorsprong op die weinig deelnemers konden overbruggen. Beetje bij beetje vergrootte de Belg de kloof met zijn concurrenten Naninni, Mansell en Berger. Enkel Ayrton Senna vormde nog een bedreiging voor de zege van de Belg, maar uiteindelijk moest de Braziliaan de duimen leggen. Boutsen leidde de race gedurende 77 ronden, zijn overwinning stond dus buiten kijf. Zijn zege werd in België op vreugde onthaald, niet wetende dat we nog heel, heel lang zullen moeten wachten voordat we weer zoiets mogen meemaken.

Fan van deze reeks? Lees deze andere artikels:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top