De toekomstige Rode Duivels: Enock Agyei, kracht, techniek en explosiviteit op de flank

Voetbal |

In 2023 stelt Pickx elke week een jong Belgisch talent voor waarvan verwacht wordt dat hij in de toekomst een rol zal gaan spelen bij de Belgische nationale ploeg. Vandaag is het de beurt aan Enock Agyei.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste vermelding van Enock Agyei in het archief van Belga Press dateert van 2021: zo piepjong is deze groeibriljant van het jaar 2005. Sport/Voetbalmagazine had het toen over Enock Agyei die “op zijn zestiende aan de deur van de eerste ploeg van Anderlecht stond te kloppen”. “Net als Jeremy Doku is de kleine vleugelaanvaller pijlsnel en dribbelvaardig”, klonk het.

Flash forward naar 2023: het Burnley van Vincent Kompany verhuurt Enock Atta Agyei in de wintermercato aan KV Mechelen. Burnley had de winger eerder in de winter overgenomen van Anderlecht. Hij speelde in de tweede seizoenshelft acht competitiewedstrijden voor Malinwa, waarvan drie als basisspeler.

Begin deze maand bliezen de spelers van Burnley alweer verzamelen om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen, ruim twee maanden voor de start van de Premier League-campagne, op 12 augustus. Was er voor de eerste keer bij: Enock Agyei.

“Ik heb niet voor de gemakkelijkste weg gekozen”, vertelde hij in maart van dit jaar in een interview met Het Nieuwsblad. “Ik zal mentaal en fysiek ijzersterk moeten zijn. De Premier League is een andere wereld met clubs als Chelsea, Manchester United, noem maar op. Ik speelde met die ploegen op de PlayStation. Maar ik heb er vertrouwen in dat de stap niet te groot zal zijn. Ik tekende ook een contract tot de zomer van 2027. Als het enkele seizoenen kost vooraleer ik er basisspeler ben, is dat maar zo. Ik wil klaar zijn op het moment dat Kompany me wil brengen.”

Geen stress

Agyei, opgegroeid in Verviers en van Ghanese origine, belandde in 2015 op 10-jarige leeftijd bij de jeugdacademie van Anderlecht. Hij werd ontdekt op een jeugdtoernooi in Luik toen hij nog bij Verviers speelde. Jérome Maréchal, toenmalig jeugdcoördinator bij Verviers, zag al snel een profvoetballer in Agyei: “Op zijn 10de hadden we al door dat hij veel te goed was voor Verviers.”

In de jeugdreeksen van Anderlecht maakte de youngster indruk als snelle, technische flankspeler die het spel kan maken, een actie in huis heeft en kan afwerken. Al snel lokte hij scouts uit Engeland en Duitsland. Agyei leek de opvolger van Amuzu, Doku en Duranville te worden: een groeibriljant die een mooie carrière te wachten stond.

In 2021 zette Het Laatste Nieuws Agyei al in hun lijstje van Belgische toptalenten aan de rand van hun grote doorbraak. Agyei was toen amper 16 jaar jong en trainde al mee met de A-kern van Anderlecht. “De jonge aanvaller beschikt over een zeldzame, aangeboren kwaliteit. Net als Eden Hazard lijkt ook Agyei telkens zonder druk op het veld te verschijnen. Stress is hem vreemd”, analyseerde HLN toen.

Smaakmaker

In de zomer van 2022 bestempelde Knack de toen 17-jarige flankaanvaller als een “enorme belofte”. In vijf matchen voor de nationale U17 was hij in het seizoen 2021/2022 goed voor drie goals en vijf assists. In maart 2022 kwalificeerde de Belgische U17 zich voor het EK in Israël door gastland Bosnië met 6-0 te kloppen, waaronder een hattrick van Agyei.

Zijn echte doorbraak kwam er afgelopen seizoen bij de RSCA Futures. De linksvoetige aanvallende middenvelder ontpopte zich tot een smaakmaker in de Challenger League met vier goals en één assist in 17 matchen, maar vooral: met zijn techniek en acties aan de bal. Ook zijn fysieke sterkte en Doku-achtige explosiviteit maakten indruk.

Fan van deze reeks? lees dan zeker ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top