Minireeks ‘ex-spelers CPL’: hoe zou het zijn met… Ramiro Vaca?

Sport | Tijdens de winterse transferperiode wuifden heel wat spelers - al dan niet gewild - de Challenger Pro League uit om ergens in het buitenland aan de slag te gaan. Hierdoor verdwenen ze vaak snel van de Belgische radar. Maar de zomerbreak geeft ons de tijd om de 'verloren zonen' op te speuren en na te gaan hoe ze het er de voorbije maanden vanaf hebben gebracht bij hun nieuwe club.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het allereerste avontuur in Europa werd er eentje van korte duur voor de Boliviaanse international Ramiro Vaca. De inmiddels 23-jarige aanvallende middenvelder kwam in de zomer van 2021 via de grote poort het Olympisch stadion van Beerschot binnengewandeld, maar trok amper anderhalf jaar later – slechts halverwege zijn contractduur – opnieuw richting zijn thuisland.

Nochtans kon Vaca op dat moment aardige adelbrieven voorleggen. Hij was in het voorgaande seizoen immers betrokken in 23 doelpunten in 42 wedstrijden bij The Strongest, een van de topclubs in La Paz, de administratieve hoofdstad van Bolivia. Hij was ondanks zijn jonge leeftijd ook uitgegroeid tot international en droomde van een avontuur in Europa.

Aanvankelijk kreeg de aanvallende middenvelder heel wat kansen in de Jupiler Pro League (26 wedstrijden) en na de degradatie ook in de Challenger Pro League (14 wedstrijden). Vanaf oktober werden zijn speelminuten echter een pak schaarser en vroeg hij zelf aan Beerschot om tijdens de winter de club te verlaten.

De Boliviaan trok in januari naar Bolívar La Paz, de grootste concurrent van zijn voormalige club. Net op tijd voor het seizoensbegin in Bolivia, waar Vaca als wisselspeler meteen zijn kunnen toonde en het winnende doelpunt scoorde tegen Guabirá, nadat hij amper acht minuten op het veld stond.

Zuid-Amerikaans klimaat

Het Zuid-Amerikaanse klimaat ligt de jonge aanvallende middenvelder duidelijk een pak beter, want in de daaropvolgende wedstrijden verscheen Vaca telkens in de basis en was hij nog goed voor drie doelpunten en twee assists.

Al lijkt de motor van Vaca sindsdien opnieuw wat te sputteren. Zijn laatste doelpunten dateren inmiddels van 5 maart. Een beetje in lijn met de resultaten van Bolívar La Paz, dat halverwege de competitie slechts op een vijfde plaats staat in het klassement, 9 punten achter koploper… The Strongest.

Zijn internationale carrière heeft een flinke deuk opgelopen na zijn avontuur in Europa, maar Ramiro Vaca kan zichzelf nog steeds Boliviaans international noemen. Hij mocht dit jaar nog maar één keer opdraven als invaller tegen Oezbekistan, maar kon het tij in die wedstrijd niet meer keren. Bolivia verloor met 1-0 en in de daaropvolgende vriendschappelijke partij tegen Saoedi-Arabië zat Vaca niet in de selectie. Tegen Ecuador en Chili later deze maand is hij er echter opnieuw bij.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top