Philippe Clement verlaat Monaco langs de achterdeur

Sport |

Het is een einde in mineur voor Philippe Clement bij AS Monaco. De coach die Racing Genk en Club Brugge naar de landstitel leidde en in eigen land op handen gedragen werd, is er dit seizoen niet in geslaagd om een Europees ticket te veroveren en werd aan de deur gezet. Wat is de eindbalans van zijn passage in de Ligue 1?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het midden van de winter van 2022, toen Club Brugge met Union aan de top van de Jupiler Pro League stond, besloot Philippe Clement in te gaan op de lokroep van Monaco om Nico Kovac op te volgen. De Belg had drie opeenvolgende landstitels veroverd met Genk (2019) en Club Brugge (2020, 2021). Monaco, dat meerdere Belgen in z’n bestuur had, besloot Clement een kans te geven.

Hij nam een zwalpend team over en slaagde erin om de club alsnog naar een derde plaats te leiden. De Monegasken kwalificeerden zich voor de Champions League na een reeks van 9 overwinningen en 1 gelijkspel in de laatste tien competitiewedstrijden. Philippe Clement gold als een revelatie in de Ligue 1 op dat moment, maar mooie liedjes duren helaas niet lang.

Genekt door strafschoppen

De 38-voudig international slaagde er niet in om Monaco te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League: in de play-offs moest het prinsdom op strafschoppen het onderspit delven tegen PSV Eindhoven. Monaco degradeerde naar de Europa League, eindigde als tweede in z'n groep en werd in de play-offs verslagen door Bayer Leverkusen, opnieuw op strafschoppen. Een wrede déjà vu voor Clement, want zijn spelers gingen dit seizoen ook al onderuit op strafschoppen in de Franse beker.

In de competitie had zijn team moeite om ritme te vinden; de resultaten waren wisselvallig. Desondanks bleef Monaco tot het einde in de race voor Europese kwalificatie, of het nu in de Europa League of de Conference League was. Maar door de desastreuze resultaten van Monaco in recente wedstrijden (3 nederlagen op rij, 11/30 in de laatste 10 wedstrijden) is de ploeg afgezakt naar de zesde plek, net onder de Europese plaatsen. Een mislukking.

Lichtpuntjes zijn de prestaties van Wyssam Ben Yedder, dit seizoen goed voor 25 doelpunten waarvan 19 in de competitie alleen, en de ontbolstering van een aantal jongeren in de kern, zoals de Belg Matazo, Ben Seghir en vooral Badiashile, die vorige winter naar Chelsea is getransfereerd.

Wat brengt de toekomst?

Zijn ontslag is logisch, gezien de tegenvallende resultaten in de eindfase van de competitie. “De sportieve dynamiek aan het einde van het seizoen, die culmineerde in een eindklassering die onder de verwachtingen bleef, gaf aan dat een verandering aan het hoofd van het eerste elftal noodzakelijk was geworden”, liet de club weten in een verklaring.

De vraag is nu wat de toekomst brengt. Voor Clement is het een slopend seizoen geweest en de coach heeft gezegd dat hij moe is. Zou hij een pauze van een paar maanden kunnen nemen om zijn batterijen op te laden?

Of misschien wenkt een terugkeer naar België? Standard is op zoek naar een coach, maar zal Clement willen tekenen voor een club die volgend seizoen niet in Europa speelt? Veel andere opties zijn er in België niet – tenzij er nog iets beweegt bij Union en Genk, waar Geraerts en Vrancken na hun uitstekende prestaties mogelijk de sprong willen wagen naar het buitenland.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top