Deze Belgen zetten de Champions League op hun palmares

Sport |

Zaterdag zal Kevin De Bruyne of Romelu Lukaku de Champions League aan z’n palmares mogen toevoegen. Een van hen wordt de zesde Belgische voetballer ooit die de beker met de grote oren zal wegkapen. Wie gingen hen voor?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zaterdag zal een Belg de Champions League winnen. Het wordt Kevin De Bruyne met Manchester City of Romelu Lukaku met Inter. Vijf andere Belgische spelers gingen hen voor met eindwinst op het kampioenenbal.

Beker voor landskampioenen

In 1978 bereikte Club Brugge de finale van de Europacup I, de voorloper van de Champions League, maar verloor van Liverpool. Het duurde nog tien jaar voordat een Belg eindelijk de trofee in de wacht kon slepen.

In 1988 bereikte PSV de finale met een zekere Eric Gerets in de gelederen. In Eindhoven vond de voormalige Standard-ster het ideale decor om te schitteren op het allerhoogste Europese niveau. Gerets droeg de aanvoerdersband tegen Benfica, dus was het niet meer dan logisch dat hij als eerste de beker met de grote oren de lucht in mocht hijsen.

UEFA Champions League

In 1992 veranderde de UEFA de opzet van de Europacup I. De nieuwe competitie stond voortaan open voor meer clubs. De eerste editie van de Champions League werd gewonnen door Olympique Marseille, gecoacht door een zekere Raymond Goethals. Pas in 2013, 25 jaar na Gerets, won een tweede Belgische speler de beker.

Daniel Van Buyten en Bayern München versloegen toen Borussia Dortmund. De Rode Duivel speelde geen minuut in de finale, in tegenstelling tot 2010, toen Bayern verloor van Inter, en 2012, toen Bayern het hoofd moest buigen voor Chelsea. Desondanks prijkt deze Champions League-titel op het palmares van Van Buyten, omdat hij vooraf een volledige wedstrijd had gespeeld.

Het zou daarna nog een paar jaar duren eer een Belg weer kon triomferen in de finale van het kampioenenbal. In 2014 verloren Thibaut Courtois en Toby Alderweireld de finale van Real Madrid. Hetzelfde lot zou Yannick Carrasco overkomen in 2016. Thomas Vermaelen, bij Barça, had geen aandeel in de Champions League-titel van zijn club in 2015; hij speelde immers geen enkele minuut in het kampioenenbal.

In 2019 zou Divock Origi van Liverpool zich bij de Belgen voegen die op het hoogste Europese podium hebben getriomfeerd. Simon Mignolet, die ook deel uitmaakte van de selectie, onderging hetzelfde lot als Vermaelen in 2015. In de finale van 2019 stonden Alderweireld en Jan Vertonghen met Tottenham aan de verliezende kant.

En dan is er nog de editie 2021-2022 van de Champions League, waarin Real Madrid met Courtois en Eden Hazard opnieuw de eindzege pakte. Terwijl Courtois een van de belangrijkste architecten van de eindzege was, speelde Hazard een veel kleinere rol.

Volg de finale van de UEFA Champions League tussen Manchester City en Inter Milaan op zaterdag 10 juni vanaf 21u op Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top