Minireeks 'ex-spelers CPL': hoe zou het zijn met... Ayyoub Allach?

Sport | Tijdens de winterse transferperiode wuifden heel wat spelers - al dan niet gewild - de Challenger Pro League uit om ergens in het buitenland aan de slag te gaan. Hierdoor verdwenen ze vaak snel van de Belgische radar. Maar de zomerbreak geeft ons de tijd om de 'verloren zonen' op te speuren en na te gaan hoe ze het er de voorbije maanden vanaf hebben gebracht bij hun nieuwe club.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ondanks zijn onmiskenbare talent slaagde Ayyoub Allach er de voorbije jaren alleen maar in om carrière te maken in 1B. De nog altijd maar 25-jarige middenvelder speelde (met een Amerikaanse tussenpauze) een kleine 60 wedstrijden voor Lierse en was sinds 2021 aan de slag bij Virton. Maar sinds dit seizoen had Allach geen basisplaats meer bij de Luxemburgers, wat beide partijen deed besluiten dat het beter was voor Allach om in de winter andere oorden op te zoeken.

Daarbij stapte Allach van de platgetrapte voetbalpaden af om zijn kans te gaan in het niet meteen aan topvoetbal gelinkte Azerbeidzjan. De Mechelaar tekende een contract bij subtopper FK Qabala; dat op een blauwe maandag in 2016-2017 nog tegenstander was van RSC Anderlecht in de groepsfase van de Europa League (2x 3-1 winst voor de Belgische recordkampioen).

Bekerwinst én Europees voetbal

Aanvankelijk moest Allach zich ook bij zijn nieuwe club tevreden stellen met invalbeurten, maar na een inwerkperiode kwam de middenvelder toch vast in de ploeg te staan. Van de laatste elf speeldagen stond hij er dan ook negen in de basis. Qabala en Allach moesten - mede door een magere 4 op 12 in de laatste vier competitieduels - tot de slotspeeldag knokken voor een Europees ticket; maar slaagden er dan toch in om als vierde te eindigen en zo het laatste ticket voor de voorrondes van de Conference League te bemachtigen.

Afgelopen zaterdag volgde er nog een mooiere triomf; want Qabala - met Allach in de basis - won de Azerbeidjaanse bekerfinale door Neftchi Baku (ook niet onbekend in België) met 1-0 te kloppen. Na 90 minuten stond er nog steeds een brilscore op het scorebord (én was Allach na 80 minuten naar de kant gehaald), maar in minuut 102 trapte Alimi zijn team naar bekerwinst. Meteen de eerste prijs in de carrière toch al bewogen carrière van Allach.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top