De Iron Man in Djokovic: “Misschien wel het grootste geheim uit mijn carrière”

Sport |

Tijdens zijn tweede ronde op Roland Garros wekte Novak Djokovic de nieuwsgierigheid van pers en publiek door een mysterieuze patch te onthullen die op zijn torso was geplakt. Wat is het verhaal achter die pleister?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Novak Djokovic heeft woensdag in de tweede ronde van Roland Garros de Hongaar Marton Fucsovics, 83ste op de wereldranglijst, verslagen. De 36-jarige Serviër, nummer drie op de wereldranglijst en derde reekshoofd op het Parijse gravel, stuurde zijn vijf jaar jongere tegenstander in drie sets (7-6 (7/2), 6-0, 6-3) en 2 uur en 47 minuten spelen huiswaarts.

Maar wat de debatten beheerste na zijn overwinning, die Djokovic in spaarmodus behaalde, waren de beelden van de shirtloze Serviër met een mysterieuze metallieke patch op zijn borst, die zichtbaar werd toen hij van shirt wisselde. Waar dient het voor?

“Ik wil op Iron Man lijken”

De man die als eerste speler in de geschiedenis 23 grandslams bij de mannen wil winnen, spuide tijdens een persconferentie nog meer mist over de raadselachtige patch. “Als kind was ik dol op Iron Man en ik wil net als hem zijn. Mijn team heeft een nanotechnologisch systeem ontwikkeld waarmee ik het beste van mezelf kan geven op het veld. Het is waarschijnlijk het grootste geheim van mijn carrière”, dolde hij.

Het bedrijf dat de magneet produceert, Taopatch Sport, reageerde een paar uur later met een verklarend persbericht. “Taopatch Sport voedt het lichaam met therapeutische golflengtes van licht, zonder bijwerkingen of verspreiding van chemische stoffen. De apparatuur wordt dagelijks gedragen en geactiveerd door zonlicht en lichaamswarmte, wat 720 uur behandeling per maand oplevert.”

Placebo-effect?

Wat is het doel? Om de houding, balans en flexibiliteit te verbeteren, evenals de concentratie en de recuperatie. Maar volgens Dr. Baptiste Meunier, een sportarts met wie France Info contact opnam, zou het apparaat nutteloos zijn, afgezien van het placebo-effect: “Simpel gezegd werden de studies uitgevoerd met een methodologie die doet denken aan die van Dr. Didier Raoult. Het is dezelfde soort onzin. Over het algemeen is het nutteloos, het is gewoon platte commercie.”

Maar zoals de dokter ons eraan herinnert, bestaat er wel zoiets als een placebo-effect. Dat moet niet worden geminimaliseerd. “Het placebo-effect is heel krachtig. Het kan de prestaties met 25 tot 30% verbeteren. Maar deze patch heeft op zich geen enkele invloed op de prestaties. Wetenschappelijk gezien heeft het geen zin”, concludeert hij. Volgens hem moet deze gadget daarom worden gecatalogiseerd onder de noemer 'alternatieve geneesmiddelen', waar de Serviër bekend om staat.

Volg Roland Garros van 28 mei tot 11 juni op de zenders Eurosport 1 (basis tv-aanbod) en Eurosport 2 (beschikbaar met de tv-optie Pickx Sports van Proximus).

Meer lezen:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top