Belgische sporthelden: Tom Boon schittert voor eigen publiek op het EK 2013

Sport |

Tom Boon geldt als een van de grootste namen in de Belgische hockeywereld. De levende legende won zowat elke mogelijke prijs met de Red Lions; Europees-, wereld- en zelfs olympisch kampioen. De Gouden Stick van 2022 is al jaar en dag een vaste waarde bij de Red Lions, maar zijn visitekaartje gaf hij pas echt op het knotsgekke EK in eigen land in 2013!

Door Pickx

Deel dit nieuws

België is al enkele jaren absolute wereldtop in het hockey, maar in 2013 was dat nog enigszins anders. De nationale ploeg was de laatste jaren dan wel aan een opmars bezig, in de prijzenkast pronkte enkel een bronzen medaille van de Olympische Spelen in 1920 en een bronzen plak van het EK in 2007. In 2013 moest daar verandering in komen. Voor het eigen publiek in Boom stelde een nieuwe gouden generatie zich voor aan de wereld, met als speerpunt een zekere Tom Boon.

Al zou het geen gemakkelijke klus worden voor de Belgen. Met Duitsland, Spanje en Tsjechië was de tegenstand in de groepsfase niet mals. Maar België wist voor een stunt te zorgen door 2-1 te gaan winnen van Duitsland, en na winst (4-0) tegen Tsjechië en gelijkspel (2-2) tegen Spanje gingen de Red Lions zowaar als groepswinnaar naar de halve finale. België zorgde zo voor een verrassing, een verrassing die voor een groot deel aan Tom Boon te danken was. Hij scoorde namelijk in elke wedstrijd van de groepsfase.

De Red Lions wisten in de halve finale Engeland gemakkelijk met 3-0 opzij te zetten, maar in de finale wachtte weer Duitsland. De kersverse olympische kampioenen waren de gedoodverfde favorieten en gingen zich na de groepsfase niet nog eens in de luren leggen.

Dromen van goud

Toch begonnen de Belgische hockeymannen vol goede moed aan de wedstrijd. 8000 fans in een volgeladen stadion in Boom zagen hoe Boon al snel in de tweede helft na een heerlijke assist van Denayer de 1-0 op het bord toverde. De Duitsers vragen nog een video-referral aan, maar het mocht niet baten; de Lions staan 1-0 voor. 

De Belgische fans konden het goud al rieken, al kwam er al snel een domper op de feestvreugde. Via Zwicker kwamen de Duitsers meteen gelijk en niet veel later zorgden Wess en Korn voor de 2-1 en de 3-1. Boon kreeg nog twee kansen op de strafcorner, maar besloot twee keer naast. Duitsland werd voor de vijfde keer Europees kampioen en de Belgen moesten genoegen nemen met zilver

Een teleurstellend resultaat, maar de Red Lions konden met opgeheven hoofd terugblikken op een waanzinnige campagne. Tom Boon en de Red Lions toonden dat de wereld vanaf nu rekening moet houden met België als hockeyland. Zes jaar later was het dan ook tijd voor wraak, de Belgische Hockeymannen werden in 2019 voor het eerst Europees kampioen. Boon scoorde in elke match en werd gedeeld topscorer, van een legende gesproken!



Fan van deze reeks? Lees dan zeker ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top