De jonge Rode Duivels maken zich op voor het EK U21

Beloften | Van 21 juni tot en met 8 juli vindt in Georgië en Roemenië het EK Voetbal U21 plaats. België is ook van de partij en zal het opnemen tegen Georgië, Portugal en Nederland. Hopelijk maken de jonge Duivels een goede beurt in Oost-Europa, want er zijn tickets voor de Olympische Spelen te rapen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Van 21 juni tot en met 8 juli worden de rode lopers in Georgië en Roemenië uitgerold voor het EK voetbal U21, het tweejaarlijkse voetbaltoernooi voor Europese landenploegen met spelers onder de 21 jaar. Er zullen zestien ploegen van de partij zijn en het merendeel daarvan aast niet enkel op een gouden medaille, maar ook op tickets voor de Olympische Spelen die volgend jaar in Parijs zullen plaatsvinden. De inzet zijn duidelijk: zowel de twee finalisten, als de nummer drie, krijgen een ticket voor Parijs. De Franse U21-ploeg is al gekwalificeerd omdat het land volgend jaar de Olympische Spelen organiseert.

De Belgische U21 weet dus wat hen te doen staat. Analisten menen echter dat het geen makkelijke klus wordt om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen, laat staan om het toernooi te gaan winnen. Dat komt omdat zeven van de zestien deelnemende landen het EK voor de U21 ooit al hebben gewonnen en dus van goede huize zijn. In groep A, waarin de Belgen aantreden, zitten bijvoorbeeld Portugal en Nederland. Portugal heeft het al drie keer tot in de finale geschopt, waaronder vorig jaar. Nederland won het toernooi al twee keer. De eerste keer was in 2006, de tweede keer in 2007.

Een lastige groep

Volgens bondscoach Jacky Mathijssen is Groep A een zeer lastige, maar ook een zeer mooie groep. Dat blijkt ook als we de jonge spelers van Portugal en Nederland van nabij bekijken. Bij Portugal lopen er getalenteerde jongens zoals Fábio Silva, Fabio Viera en Vitinha rond, terwijl onze noorderburen over Joshua Zirkzee, Bart Verbruggen en Ryan Gravenberch beschikken. Gelukkig hebben ook wij heel wat talent rondlopen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Charles De Ketelaere, Roméo Lavia, Zeno Debast, Johan Bakayoko en Maarten Vandevoort?

En wat met Georgië? Op papier lijken ze de minst goede ploeg in Groep A te zijn. Toch is er ook enige voorzichtigheid geboden. Khvicha Kvaratskheli is bijvoorbeeld van de partij en deze knaap is een van de absolute sterren van de Italiaanse landskampioen Napoli. Kvaratskheli kan rekenen op zijn getalenteerde spitsbroeder Georges Mikautadze en op de uiterst uitstekende doelman: Giorgi Mamardashvili.

De ploeg van bondscoach Jacky Mathijssen zal op de eerste of tweede plaats moeten eindigen, wil ze doorstoten naar de volgende ronde en dat wordt geen sinecure. Op 21 juni beginnen ze aan hun EK en ze nemen het die dag meteen op tegen Nederland. Op 24 juni volgt de wedstrijd tegen Georgië en op 27 juni moet ten slotte Portugal voor de bijl. De Rode Duivels kunnen al hun wedstrijden in Tbilisi spelen, de hoofdstad van Georgië.

Vier sterke groepen

Er zullen buiten België, Nederland, Portugal en Georgië nog 12 andere landen deelnemen aan het EK U21. Die landen zijn onderverdeeld in drie aparte groepen. De eerstvolgende groep, Groep B, is samengesteld uit Roemenië, Spanje, Kroatië en Oekraïne. Het wordt uitkijken naar hoe gastland Roemenië voor de dag zal komen, maar ook hoe strijdvaardig Oekraïne zich zal presenteren. Spanje wordt door analisten aangeduid als een van de favorieten, terwijl Kroatië ook heel wat kwaliteit bevat.

Groep C is samengesteld uit Duitsland, Engeland, Israël en Tsjechië. Duitsland en Engeland gaan voor niets minder dan een plaats in de finale, terwijl Israël en Tsjechië vooral gaan proberen om een verdienstelijk resultaat neer te zetten. In groep D zitten Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland en Italië. Frankrijk en Italië zijn zwaargewichten in het Europese voetbal en zijn het dus aan hun stand verplicht om door te stoten. Noorwegen en Zwitserland zijn dus gewaarschuwd.

Spelers om in de gaten te houden

Het EK U21 biedt een uniek podium voor jonge spelers om op te schitteren, maar ook om een eventuele transfer te versieren. De meeste scouts zullen naar de wedstrijden van Kvaratskhelia gaan kijken. Hij is het grootste talent dat op het EK rondloopt. Gelukkig zijn er ook nog andere ruwe diamanten op het EK die onze aandacht verdienen.

Bij Frankrijk spelen bijvoorbeeld enkele jonge spelers met uitzonderlijke kwaliteiten. We denken in de eerste plaats aan Rayan Cherki, Maxence Caqueret, Khéphren Thuram, Mohamed Simakan en Pierre Kalulu. Duitsland kent ook een goede lichting. Jordan Beyer en Youssoufia Moukoko zijn bijvoorbeeld twee spelers om in de gaten te houden. Bij Spanje wordt er vooral naar Sergio Gomez, Gabri Vega, Oihan Sancet en Hugo Guillamon gekeken.

Het programma van de Rode Duivels U21:

Woensdag 21 juni

Zaterdag 24 juni

  • Georgië U21 - België U21 (live vanaf 17u35 op Canvas)

Dinsdag 27 juni

  • Portugal U21 - België U21 (live vanaf 17u35 op Canvas)

Kom alles te weten over de prestaties van onze Beloften U21 - op het Europees Kampioenschap 2023 - hier live op het web, met de Pickx-app of op tv. Proximus Pickx brengt je het meest recente nieuws over onze nationale voetbalploeg Rode Duivels U21, dossiers, exclusieve interviews en video’s, wedstrijden in livestream, uitgebreide analyses, reportages, uitslagen en rangschikking. Zo mis je geen moment!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top