Ronny Deila verlaat Standard en trekt naar Club Brugge: maakt hij de juiste keuze?

Sport |

Paniek in Luik! Ronny Deila, de Noorse coach die in zijn eerste seizoen bij Standard in moeilijke omstandigheden uitstekend werk leverde, vertrekt per direct en zal de resterende twee play-offwedstrijden niet meer op de bank zitten bij de Rouches. Hij verhuist naar de andere kant van het land: Club Brugge haalt zo zijn slag binnen. Maar wat betekent dit nu voor beide clubs? Pickx schetst enkele achtergronden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het stond in de sterren geschreven. Al enkele weken gonsde het van de geruchten over een mogelijke overgang van Ronny Deila naar Club Brugge. Bevestigd werd het nooit, maar er was al duchtig aan elkaar gesnuffeld -al dan niet via tussenpersonen. Wat best opmerkelijk is aangezien de play-offs nog in volle gang zijn. Deila zelf hield zich op de vlakte over de affaire, maar echt stellig weerleggen dat hij een overstap naar Club overwoog, deed hij niet. Bovendien had hij van de Rouches al enkele weken een aanbod op zak om zijn contract, dat nog tot 2025 loopt, te verlengen en te verbeteren. Het bleef zonder gevolg, een teken aan de wand, waar ze in Luik terecht zeer nerveus van werden. De situatie werd onhoudbaar, vooral ook omdat ze in Luik graag zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn en omdat de reputatie van Deila er onder leed -iets waar hij zeer gevoelig voor is.

Vandaag lekte het nieuws dan toch uit: Deila naar Club Brugge. De Bruggelingen betalen 2 miljoen euro om zijn contract af te kopen bij Standard. Verrassend is dat dat met onmiddellijke ingang gebeurt. De Luikse club blies prompt een geplande persconferentie voor vandaag af. Het illustreert duidelijk hoezeer ze op Sclessin in snelheid gepakt zijn door Club en ook wel hoe ze op hun tenen getrapt zijn door het opportunisme van hun succescoach, zeer geliefd bij de aanhang. Na elke overwinning deden ze er de Ronny Roar, een oerkreet waarbij de coach met gebalde vuist richting harde kern liep.

Hoogst haalbare

Het strookt bovendien niet echt met het beeld dat Deila graag uitdraagt: dat van de loyale, nauw betrokken en integere werkmanscoach. Die match leek dus ideaal met het altijd broeiende en passionele Sclessin. Zo bleek ook, de wisselwerking tussen publiek en ploeg/coach pakte meteen en deed denken aan wat Jurgen Klopp bij Liverpool installeerde -niet toevallig is de Duitser een inspiratiebron van de Noor. Op die manier wist Deila in moeilijke omstandigheden en met een beperkt budget toch prima resultaten te boeken in zijn eerste seizoen in de Jupiler Pro League. Een zesde plek en deelname aan de Europe Play-offs was het hoogst haalbare.

Daarbij serveerde Standard geregeld modern en energiek voetbal, zonder echte uitblinkers (aanvoerder en sterkhouder Nicolas Raskin vertrok nog in het midden van het seizoen) en als hecht blok, terend op een hoge pressing. Het vertrek van de katalysator van die transformatie komt dus hard aan in Luik. Wat nu voor de Rouches? Wie kan met deze middelen beter doen dan Deila? De vraag stellen is ze beantwoorden. Carl Hoefkens is vrij, hij benadert dat profiel van Deila nog het meest. Het bestuur van Standard gaf alvast aan de nodige alternatieve achter de hand te hebben. Ook zij hebben dus achter de schermen wel al de nodige gesprekken gevoerd.

Logische keuze

Tegelijkertijd is de keuze van Deila, die zijn assistent Efrain Juarez van bij Standard meeneemt, en die van Club Brugge begrijpelijk. Net als bij Standard teert Club op die werkersattitude –‘No Sweat, No Glory’, weet je wel- en kickt het publiek op die typische Britse voetbalbeleving die Deila eerder ook bij Celtic Glasgow aanzwengelde. Bovendien biedt blauw-zwart de 47-jarige Noor de mogelijkheid om met een groter budget en in betere omstandigheden te werken. Europees voetbal ook, wat met Standard volgend seizoen niet het geval zou zijn -dat laatste Europese ticket via de Europe Play-offs gaat al zeker naar Gent. Club van zijn kant wilde absoluut een coach die onze competitie al kent en die de nodige ervaring heeft om met druk om te gaan, een les die ze geleerd hebben met de aanstelling van Scott Parker deze winter. Deila heeft alleszins het charisma en de persoonlijkheid om lastige knopen door te hakken en aan druk van bestuur of publiek te weerstaan.

Zou hij volgend seizoen bij Standard even goed kunnen doen? Kreeg hij daar te weinig garanties over sportieve versterkingen deze zomer? Twee prominente vragen die eerder naar een negatief antwoord neigden en die het aanbod van het financieel sterke Club des te aanlokkelijker maakten voor Deila. Ook dat Club net een teleurstellende campagne achter de rug heeft en het dringend op zoek is naar een nieuw elan, maakt deze uitdaging aantrekkelijk. Het is een goed moment om over te nemen bij de uittredende landskampioen.

Jammer wel voor Rik De Mil, de trouwe T2 die meer dan behoorlijk werk leverde als T1 ad interim en zelf ook ambities koesterde. Maar goed nieuws dan weer voor Union, dat zo de kans ziet stijgen om Karel Geraerts aan boord te houden als hun coach.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top