Is de plek van vicekampioen in de Jupiler Pro League een vergiftigd geschenk?

Sport |

Vicekampioen van België worden is aardig, maar de tweede plek in de Champions’ Play-offs heeft ook een keerzijde. Ook al geeft die recht op een plek in de voorrondes van de Champions League, de hindernissen die de vicekampioen moet overwinnen op weg naar overwintering in Europa zijn niet mals. En als het even tegenzit, blijft de club op het einde van de zomer achter met een dubbele kater. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Heel België gonst van de opwinding nu de Champions’ Play-offs stilaan z’n ontknoping kent. Met Antwerp en Union, gescheiden door slechts een half punt, en Racing Genk nog in de race, worden de laatste twee speeldagen doorslaggevend in de titelstrijd. De kampioen zal niet langer automatisch recht hebben op een Champions League-ticket, omdat ons land na enkele mindere Europese seizoenen van de Belgische clubs weggezakt is naar de dertiende plaats op de Europese coëfficiëntenlijst van de UEFA.

Doordat de landskampioen van dit seizoen in 2023/24 eerst nog voorrondes zal moeten afwerken in de Champions League, is het mogelijk dat we voor het eerst sinds 2010 geen deelnemer meer in de groepsfase van de grootste Europese competitie zullen hebben. Toen strandde Anderlecht in de derde voorronde tegen Dynamo Kiev.

Als de kampioen uitgeschakeld wordt in die voorrondes, vormt de groepsfase van de Europa League nog een Europees opvangnet. Maar de vicekampioen wacht een minder rooskleurig lot.

Tweede plaats, slechtste plaats?

Na kwalificatie voor de Champions League treedt de runner-up eind juli aan in de tweede voorronde. Bij verlies speelt de vicekampioen vervolgens in de derde voorronde van de Europa League. Als daarin verloren wordt, vormen de play-offs van de Conference League, die eind augustus worden gespeeld, het laatste Europese opvangnet.

In het slechtste geval eindigt het Europese seizoen van de vicekampioen dus al aan het einde van de zomer, terwijl de voorbereiding voor het JPL-seizoen door die Europese wedstrijden noodgedwongen moest worden ingekort.

Om de pijn wat te verzachten: de clubs die zich via de Jupiler Pro League voor de Conference League kwalificeerden, Club Brugge en AA Gent, delen hetzelfde lot: zij komen respectievelijk in de derde en tweede voorronde terecht. Ook voor hen zal het seizoen dus vroeg beginnen.

Goed en slecht nieuws voor Antwerp

De ploeg die in dit verhaal het meest te winnen en tegelijk het meest te verliezen heeft, is Antwerp. De bekerwinnaar heeft zich geplaatst voor de voorrondes van de Europa League. Als ze daarin verliezen, vallen de Antwerpenaars terug naar de groepsfase van de Conference League. Hun Europese toekomst is dus verzekerd, ongeacht de competitie, tot minstens december.

Antwerp heeft een goede kans om kampioen te worden, maar kan evengoed tweede eindigen. In dat geval zouden Alderweireld en co. het best mogelijke Europese ticket wegkapen, de Champions League, met het hierboven geschetste hindernissenparcours tot gevolg. De derde in de stand krijgt dan het ticket dat Antwerp verwierf met de bekeroverwinning. De druk ligt dus op de schouders van de Antwerpenaars. Voor Genk daarentegen zou een top twee-plaats van Antwerp minstens een plaats in de groepsfase van de Conference League betekenen.

Volgend jaar zullen de Europese tickets die uitgedeeld worden in de Jupiler Pro League trouwens weer meer waard zijn, want door het uitstekende Europese seizoen van onze clubs is België intussen opgeklommen naar de achtste plaats op de UEFA-ranking.

Het programma voor de vijfde speeldag van de play-offs in de Jupiler Pro League:

Europe Play-offs

Zaterdag 27 mei

Champions' Play-offs

Zondag 28 mei

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top