Het is 60 jaar geleden dat AC Milan voor het eerst de beste van Europa werd

Sport | Op 22 mei herdacht AC Milan de 60ste verjaardag van hun allereerste eindzege in de Champions League, toen ze Benfica wisten te verslaan. Het was de start van een nieuw tijdperk voor het Italiaanse voetbal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het seizoen 1955-1956 werd de allereerste Europa Cup voor landskampioenen georganiseerd. Dit was de voorloper van de huidige Champions League. De eerste vijf edities werden gewonnen door Real Madrid, nadien was Benfica twee jaar op rij de beste. Het Spaanse en Portugese voetbal domineerde, tot AC Milan zich in de debatten ging mengen.

AC Milan was finalist in 1958 en in 1963 stond het daar weer. Deze keer moesten de Italianen het opnemen tegen tweevoudig winnaar Benfica. De finale vond op Wembley plaats voor iets meer dan 45.000 toeschouwers. AC Milan trok aan het langste eind. Nu, 60 jaar later, kan Inter de mooiste prijs in het clubvoetbal nog eens naar Milaan halen.

Makkelijk parcours

AC Milan had 60 jaar geleden geen al te moeilijk programma richting die finale. Ze wonnen makkelijk van US Luxembourg, Ipswich Town en Galatasaray. In de halve finale wachtte het Schotse Dundee, dat in de vorige ronde Anderlecht had uitgeschakeld. De Brusselaars waren eerder nochtans te sterk voor Real Madrid. AC Milan maakte korte metten met Dundee en won in eigen huis met 5-1. De 1-0-nederlaag in de terugwedstrijd was een voetnoot.

In de finale wachtte het grote Benfica, dat met Eusebio een absolute sterspeler in zijn rangen had. Hij was toen dé grote meneer van het Europese voetbal en de Portugese hoop rustte op zijn schouders. Eusebio opende ook de score, maar José Altafini werd de grote held. Hij scoorde twee keer voor AC Milan en dat was genoeg voor de zege. De Braziliaan was een man van de grote momenten, want in 1958 had hij Brazilië ook al het WK laten winnen.

Op Italiaanse wijze

Het succes van AC Milan zorgde ervoor dat het Italiaanse voetbal nog veel mocht juichen. In 1964 en 1965 ging rivaal Inter met de trofee aan de haal, AC Milan wist in 1969 de prestigieuze prijs nog een keer aan zijn palmares toe te voegen. Nadien volgde wel een droogte van 10 jaar voor AC Milan. Inter kan dit seizoen de hoogst haalbare prijs in het clubvoetbal weer naar Italië halen, maar dan moeten ze in de finale wel voorbij het ijzersterke Manchester City geraken.

AC Milan hoopt volgend jaar ook een finale te halen, nadat Inter hen dit jaar uitschakelde in de halve finale. AC Milan moet dan wel nog aan de bak in de Serie A, waar het momenteel vijfde staat. De eerste vier zijn zeker van deelname aan de Champions League. AC Milan heeft twee punten minder dan nummer vier… Inter. Dit weekend staat de topper tussen Juventus en AC Milan op het programma. De Oude Dame staat tweede en heeft momenteel 5 punten meer dan AC Milan.

Volg de Serie A het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top