Belgische sporthelden: Nina Derwael won in Tokio een olympische gouden medaille

Sport | In verhouding met andere landen heeft België in de geschiedenis van de Olympische Spelen niet veel gouden medailles gewonnen. Het is dan des te mooier wanneer een landgenoot het eremetaal ontvangt op deze internationale sportmanifestatie. In Tokio was het Nina Derwael die de kleuren van België verdedigde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de zomer van 2021 stond België als één blok achter de 21-jarige turnster uit Sint-Truiden toen ze meedeed aan de Olympische Spelen. Ze was in Tokio de te kloppen favoriet op de ongelijke leggers, een onderdeel waar ze al eerder liet zien dat ze in uitblonk. Zo werd ze wereldkampioen in 2018 en 2019.

Uitstel maar geen afstel

De verwachtingen voor de toen 21-jarige Derwael lagen hoog, héél hoog. Maar de weg naar Tokio lag bezaaid met hindernissen. Zo gooide de uitbraak van de coronapandemie in maart 2020 roet in het eten. Derwael kampte niet alleen met drie quarantaineperiodes, maar kreeg ook te maken met beschuidigingen over haar coaches Marjorie Heuls en Yves Kieffer. Een onderzoekscommissie oordeelde dat ze hun boekje te buiten gingen door hun psychisch grensoverschrijdende aanpak, maar mochten aanblijven. En laten we niet vergeten dat de Limburgse niet kon meedoen aan het EK vanwege een blessure. De eerste seizoenshelft van 2021 begon eveneens onder een slecht gesternte met een voetblessure en een lelijke val tijdens een van haar voorbereidingswedstrijden.

Ondanks al deze obstakels handhaafde Nina Derwael haar doel om olympisch kampioen te worden. Door haar vastberadenheid kon ze alle hindernissen naar een olympische zege overwinnen en de voorbereiding naar haar hand zetten. Zo schrapte ze enkele voorbereidingswedstrijden en oefende ze enkel intern. Uiteindelijk werd haar uitzonderlijke inzet beloond met een gouden medaille in artistieke gymnastiek op de ongelijke liggers, waardoor België de eerste gouden medaille op de Olympische Spelen van Tokio kreeg.

Emotioneel

Voor Nina Derwael was deze zege natuurlijk een moment van grote vreugde. "Olympisch kampioen worden is natuurlijk nog van een heel andere grootteorde dan een Europese titel of zelfs een wereldtitel. Iedereen zet zich in om goud te halen en het is dan ook ongelooflijk dat we dit hebben kunnen bereiken", zei ze na ontvangst van haar gouden medaille, de mooiste uit haar carrière.

De turner toonde zich bijzonder ontroerd en gaf toe dat ze een intense dag had beleefd. "Ik wilde huilen, maar toen ik me realiseerde dat ik Olympisch kampioen was, kon ik het niet meer. We vergeten gemakkelijk alle offers die zijn gebracht wanneer we een resultaat als dit behalen."Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top