Kan Elise Mertens haar ambities waarmaken op Roland Garros?

Sport | Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het jaar, start op zondag 28 mei. Voor ons land is Elise Mertens de grootste kanshebber om daar te schitteren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tot nu toe heeft Mertens, die automatisch gekwalificeerd is voor de hoofdtabel van Roland Garros, nooit teleurgesteld. Sinds 2017 wist onze landgenoot zich telkens minstens voor de derde ronde te kwalficeren. Vorig seizoen wist de Limburgse zelfs haar beste resultaat uit 2018 te verbeteren toen ze in de achtste finale verloor tegen finaliste Coco Gauff.

Beter in dubbelspel?

Wordt 2023 een grand cru voor Elise Mertens in het dubbelspel? Dat is moeilijk te voorspellen. Haar prestaties in het begin van 2023 waren in elk geval voor verbetering vatbaar. Mertens bereikte de derde ronde op de Australian Open, de halve finale in Monterrey en de achtste finales in Miami, maar haar gravelseizoen verliep niet zoals verwacht in het enkelspel met 3 nederlagen tegen 2 overwinningen en een achtste finale in Madrid als enig noemenswaardige wapenfeit.

Daartegenover staan haar prestaties in Rome. De winnares van zeven titels in het enkelspel en zestien titels in het damesdubbel wist de finale te winnen met de Australische Storm Sanders. Dat belooft veel goeds voor haar deelname aan Roland Garros in het dubbelspel, het enige grandslamtoernooi dat ze nog nooit heeft gewonnen. Of ze werkelijk tot in de finale zal komen is echter koffiedik kijken, want het kruim van het vrouwentennis zal aanwezig zijn op dit prestigieuze toernooi. We denken bijvoorbeeld aan titelverdedigster Iga Swiatek, de nummer 1 van de wereld, die momenteel favoriet is bij de dames. Gelukkig voor Elise speelt de Poolse geen rol van betekenis in het dubbelspel.

Geen Nadal

Bij de mannen is het vooral de afwezigheid van Rafael Nadal die opvalt. Het is immers voor het eerst sinds 2004 dat de Spanjaard niet zijn kansen zal verdedigen in de Franse hoofdstad, waar de gravelkoning zijn bijnaam heeft verdiend met 14 zeges. Nadal is nog niet voldoende hersteld van zijn in Australië opgelopen heupblessure en heeft al aangekondigd dat hij volgend jaar voor de laatste keer in Parijs acte-de-présence zal geven.

Ondertussen is het op het grandslamtoernooi zoeken naar een opvolger voor de Stier van Manacor. Zo zou Novac Djokovic van de gelegenheid gebruik kunnen maken om een derde keer Roland Garros te winnen, waardoor hij meteen ook zijn record van grootste aantal gewonnen grandslamtoernooien kan verbeteren. Momenteel staat de Serviër met 22 gewonnen grandslams gelijk met Nadal. Maar er zijn ook kapers op de kust, waaronder een zekere Carlos Alcaraz. Bij de mannen is de twintiger uit Murcia favoriet.

Voorts is het uitkijken naar outsiders Stéfanos Tsitsipás, Casper Ruud, Andrey Rublev, Holger Rune en Jannik Sinner. Zij hebben momenteel een grote kans om het ver te schoppen in het toernooi. Ook Daniil Medvedev, die in Rome zijn eerste graveltoernooi wist te winnen, zal in de gaten te houden zijn. Voor onze landgenoot David Goffin liggen de kaarten iets minder gunstig. Hij hoeft geen kwalificaties te spelen dankzij het forfait van de Zuid-Koreaan Soonwoo Kwon, en hoopt vertrouwen te tanken op Roland Garros.

Volg Roland Garros van 28 mei tot 11 juni via Eurosport 1 (inbegrepen in het basisaanbod) en Eurosport 2, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top