Van Wijk en Euvrard analyseren eerste seizoen met U23-teams: "Het was een soort van competitievervalsing"

Sport | Tijdens onze podcast Challenger's Corner blikten onze gasten Dennis van Wijk en Vincent Euvrard ook nog even terug op de toevoeging van de vier beloftenteams. En daarbij hadden beide heren toch wel gemengde gevoelens.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vooral de wisselende selecties van de U23-teams riepen heel wat vragen én frustraties op. "Het kan toch niet dat je de ene week tegen jongens van de A-kern speelt en dat er dan bij datzelfde team een weekje later niemand van de A-kern meespeelt", zuchtte Van Wijk. "Dat is een soort van competitievervalsing. We hebben dat perfect gezien tijdens de laatste twee wedstrijden van de play-offs. Club NXT speelde - op Hendry na - zonder de sterkere namen terwijl RSCA Futures een aantal jongens die quasi een heel jaar in 1B gespeeld hadden al op vakantie had gestuurd."

Volgens van Wijk moet er dan ook een strenger reglement geschreven worden voor de U23-teams. "Er moet een bepaalde nuance in gevonden worden en er moeten richtlijnen komen waarmee er strikter omgegaan moet worden. Op die manier kan je jezelf als profteam toch beter voorbereiden als je tegen een beloftenploeg speelt."

Grote verschillen

Een visie waar Euvrard zich zeker in kon vinden. "We wisten voor het seizoen eigenlijk al dat er veel verloop zou zijn bij die ploegen. Er was duidelijk een heel groot verschil tussen de beste ploeg die Club NXT dit seizoen tussen de lijnen zette en de slechtste ploeg. Dat dan het woord competitievervalsing in de mond genoemd wordt, vind ik eigenlijk wel normaal. Zelf kregen we bij onze eerste verplaatsing tegen Club NXT ook een veel sterkere ploeg tegen dan in de voorlaatste match van de play-offs."

Toch ziet Euvrard ook positieve punten aan de toevoeging van de beloftenteams. "Het is wel goed dat jonge talenten kansen krijgen om zich door te zetten op zo'n hoog niveau. Kijk maar naar Verbruggen die dankzij zijn goede prestaties bij RSCA Futures ook het vertrouwen kreeg in de A-ploeg. Dat had misschien anders geweest als hij gewoon in een beloftencompetitie had gekeept. Bovendien brengen die teams een andere manier van voetballen mee naar de reeks. Ze zijn heel dynamisch en zijn technisch heel sterk. We zijn zelf ook een paar keren tegen de lamp gelopen, maar toch kan je ze tegelijkertijd ook op een bepaalde manier bekampen waar je dan als profploeg duidelijk voordeel uit haalt."

Testcase

Ook voor Van Wijk was het zeker allemaal niet slecht én is er zeker potentieel met de toevoeging van de beloftenteams. Alleen moet het dus op een andere manier dan dit jaar. "De filosofie die erachter zit vind ik wel goed. Jonge talenten kunnen zich op deze manier in de eigen, vertrouwde omgeving ontwikkelen en zo de stap zetten naar de eerste ploeg. Maar dit jaar was het gewoon wel wat rommelig. Ik denk wel dat het volgend jaar heel anders kan zijn. Er komen enkele interessante teams bij uit 1A en 1e Nationale en ik denk dat iedereen wel wat lessen geleerd heeft uit het huidige seizoen; dat me op veel vlakken toch eerder een testcase leek."

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top