Real roemloos onderuit in halve finales Champions League: het einde van een tijdperk?

Sport |

Ondanks een wederom fenomenale Thibaut Courtois had Real Madrid geen verhaal in de return van de halve finales tegen Manchester City. 4-0 werd het in het Etihad Stadium. Vooral de manier waarop deed pijn aan de ogen van alle Realfans. Hoe moet het nu verder?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het was dat Thibaut Courtois in topvorm verkeerde, anders stond het aan de rust al 4-0 en na 90 minuten 7-0. Tot drie keer toe hield onze landgenoot het fenomeen Erling Haaland van een gemaakt doelpunt. De Spaanse media waren achteraf unaniem: enkel Courtois en Toni Kroos kregen een voldoende voor hun prestatie op het veld van Manchester City. Kroos hield Kevin De Bruyne enigszins in bedwang en was ook de enige die City-doelman Ederson even in verlegenheid kon brengen met een fantastisch afstandsschot dat uiteenspatte op de dwarsligger.

Cynisch

Het had een keerpunt in de wedstrijd kunnen zijn, want enkele tellen later scoorde Bernardo Silva aan de overzijde zijn tweede van de avond: 2-0. Toen was het boeken toe. Dat was althans de visie van Courtois. Een beetje (paars-wit) gekleurd toch. Want de Madrilenen kwamen er hoegenaamd niet aan te pas in deze terugwedstrijd van de halve finales in de CL. Uiteindelijk werd het via een owngoal van Eder Militao en een goal van invaller Julian Alvarez nog 4-0. Helemaal tureluurs getikt door het snelle combinatievoetbal van Man City en de agressieve pressing van de Engelsen hoog op het veld. Daardoor kwam Real voor rust aan amper 25% balbezit en slechts 1 echte doelkans. Helemaal niet zo ‘Koninklijk’.

Eigenlijk was dat ook vorig jaar al het geval, toen Real datzelfde Man City op haast cynische wijze uitschakelde in de halve finales van de CL, maar toen heette het dat Real Madrid altijd kalm bleef en de ervaring liet spreken. Daardoor trokken ze vaak in de slotfase van een wedstrijd alsnog het laken naar zich toe. Terend op hun uitstekende doelman, ‘El Muro’, hun sluwe middenveld en hun efficiënte aanvallers. En op tijd en stond een nodige dosis geluk.

De formule is uitgewerkt

Maar die formule lijkt nu toch stilaan uitgewerkt. Vooral de manier waarop coach Carlo Ancelotti machteloos naar het schouwspel stond te staren en niet in staat was de vragende blik van zijn spelers te beantwoorden, deed gisteren wenkbrauwen fronsen. Niet in het minst bij de Italiaan zelf. Dat Ancelotti nu de gebeten hond is voor veel analisten en media was te voorspellen. Sinds zijn periode bij AC Milaan, waar hij tussen 2001 en 2009 de plak zwaaide, kon hij het bij geen enkele club langer volhouden dan twee jaar.

Chelsea, PSG, Real Madrid, Bayern München, Napoli, Everton… vaak bij (lastige) topclubs weliswaar, maar toch: het zegt iets. Ancelotti slaagt er door zijn people skills en zijn rustige manier van coachen in om een groep met zelfvertrouwen te laten voetballen, maar wanneer het moeilijk gaat, is hij zelden de man die met een tactische vondst of wijziging het tij weet te keren. Een exit lijkt er dan ook aan te komen.

Het zou voor Real ook een moment kunnen zijn om een nieuw elan te geven aan een ploeg die al een eeuw lijkt mee te gaan. Hoewel dat eigenlijk een verkeerde indruk is, vooral gestoeld op de namen van Kroos, Benzema en Modric. Want op een doordachte manier -het was ooit anders bij de Madrileense topclub- zijn ze achter de scherman al enkele jaren bezig om de wissel van de wacht voor te bereiden. Varane, Casemiro, Ronaldo, het zijn maar enkele voorbeelden van meubelstukken die ze bewust lieten vertrekken om de toekomst een kans te geven.

Wachten op Mbappé?

Die toekomst wordt vertegenwoordigd door Rodrygo, Vinicius Jr, Camavinga, Tchouaméni, Valverde. Jonge twintigers die de tijd kregen om te rijpen in de schaduw van het voornoemde ervaren trio. Van Toni Kroos wordt verwacht dat hij deze zomer Madrid zal verlaten. Modric tekent dan volgens insiders op zijn 37e wel voor één jaar bij, zijn wissel gisteren in het slot van de wedstrijd toonde dat hij niet langer incontournable is. Vooral in wedstrijden met hoge intensiteit krijgt de Kroatische strateeg het steeds moeilijker om de ruimtes te belopen -aan de bal blijft hij evenwel een zenmeester. Benzema sukkelt steeds vaker met blessures, waardoor een alternatief voor hem als diepe spits wenselijk is. Van Eden Hazard zal het niet komen alleszins.

Dat lijkt dan ook de eerste bekommernis van Real te zullen worden: een nieuwe offensieve troef die het gewicht van de Koninklijke aanvalslinie kan dragen. Horen we daar in koor de naam van Kylian Mbappé gescandeerd worden? Op het middenveld is er met het Franse duo Camavinga-Tchouaméni al vers bloed ingehaald. Alleen op de backs moet er ook nog dringend vernieuwd worden. Sinds Marcelo uitgerangeerd werd is er op linksback geen echte optie, Ferland Mendy acteert te wisselvallig. Op rechts lijkt Carvajal toch ook stilaan over the top, een backup voor hem is er niet.

Real Madrid kon het puur op talent, ervaring en organisatie nog enkele jaren rekken, maar de omslag naar een nieuw tijdperk zit er nu toch echt aan te komen. Met enkel een Copa del Rey kunnen ze in de Spaanse hoofdstad alleszins niet tevreden zijn.


Volg de finale van de UEFA Champions League tussen Manchester City en Inter Milaan op zaterdag 10 juni vanaf 21u op Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top