Wat was het succesrecept van RWDM? Vincent Euvrard legt uit hoe hij zijn kampioenenteam smeedde

Sport | Tijdens de allereerste podcast 'Challenger's Corner' kregen we met Vincent Euvrard meteen de coach van de kampioen over de vloer. Het was dan ook de gelegenheid bij uitstek om eens te polsen wat een kampioenenmaker als Euvrard (die eerder al promoveerde met Cercle Brugge en later ook OHL nog naar 1A bracht) belangrijk vindt in het uitbouwen van een kampioenenteam.

Door Pickx

Deel dit nieuws

"Het eerste wat je moet doen als hoofdcoach is een sterke staf rond je smeden", aldus Euvrard. "En als die samen een team vormt, dan ben je zo een voorbeeld voor de spelersgroep. Die volgen dat voorbeeld dan ook en dat is een groot deel van ons succes geweest. De inbreng van jongens zoals Jonathan Alves, Fred Stilmant en Thierry Berghmans als klankbord was voor mij dan ook bijzonder belangrijk. En je hoeft het niet altijd eens te zijn, maar als je voor 80, 90 procent dezelfde visie draagt, dan kan de rest nog gechallenged worden in de nuances daarrond. Dat is een hele gezonde manier van werken. Het idee dat gebruikt werd hoefde niet altijd het mijne te zijn, maar gewoon het idee dat het team het beste hielp."

Trial & error

Eens die visie duidelijk is, dan kan er gewerkt worden aan de best mogelijke samenstelling van de ploeg. En dat blijkt een proces van trial & error waarbij ook de spelers die minder spelen toch mee op de kar moeten springen. "Je moet zo snel mogelijk op zoek naar een winnende formule. Hoe ga je druk zetten? Ga je op balbezit spelen of geef je de bal meer aan de tegenstander? Dat moet allemaal bepaald worden op basis van het profiel van de spelers die je ter beschikking hebt. Als trainer moet je jezelf dan ook flexibel genoeg opstellen om verschillende systemen te beheersen en om zo de sleutel te vinden om een zo succesvol mogelijk team op het veld te krijgen."

En daar moet je dan ook spelers bij ontgoochelen. "Als je een grotere kern hebt, dan is het belangrijk om alles goed uit te leggen en duidelijkheid te brengen bij elke positie", vervolgt Euvrard. "Bij elke succesploeg staan zeven, acht posities altijd vast en zijn er twee, drie wijzigingen... maar niet meer dan dat. Alle spelers moeten beseffen dat dit één van de randvoorwaarden is voor het succes dat ze allemaal willen bereiken. Het is dan aan hen om tijdens trainingen en wedstrijden te tonen dat ze er klaar voor zijn."

Vertrouwen

Als al die zaken op orde zijn, dan volgen de resultaten vanzelf waarna de allerbelangrijkste factor (vertrouwen) ook mee geactiveerd wordt. "Er is niets wat zoveel vertrouwen teweeg brengt bij spelers dan het winnen van matchen. Zo merken ze dat de aanpak van de trainersstaf werkt en zo groeit de cohesie binnen de groep. Die cohesie heeft ook een groot aandeel in het verdedigen van dezelfde waarden en normen. Er zijn veel kleine dingen die er op dagdagelijkse basis voor zorgen dat je naar elkaar toe groeit als team, wat er dan weer voor zorgt dat iedereen zich inzet voor een gemeenschappelijk doel."

De volledige podcast van Challenger's Corner vindt u HIER!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top