Antwerp Giants wacht titanenduel tegen Oostende in finale BNXT League

Sport |

Antwerp Giants maakte zijn favorietenstatus waar door in de halve finale van de BNXT League vlot af te rekenen met Limburg United (3-1). Als eerste wist het zich zo te plaatsen voor de finale van de nationale play-offs. Een prominente rol in dat succes is weggelegd voor kapitein en uithangbord Jean-Marc Mwema, die in de finale tegen zijn ex-club BC Oostende aast op een absoluut hoogtepunt in zijn carrière.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Antwerp, dat de reguliere competitie op de eerste plaats afsloot en dus gedurende de hele play-offs thuisvoordeel geniet, maakte het zichzelf even moeilijk door in de openingswedstrijd van hun halve finales meteen onderuit te gaan. Een gretig Limburg United keerde toen met een indrukwekkende 59-77 zege weer terug naar Hasselt.

Het sein voor de Giants om een tandje bij te steken. Vooral hun zo geroemde defense, toch dé sterkte van deze ploeg, werd verscherpt. Gevolg: de drie daaropvolgende partijen werden allemaal gewonnen door de ploeg van coach Ivica Skelin (50-62, 89-74, 70-77). Als eerste waren zij zeker van een plekje in de finale van dit nationale luik van de BNXT League -nadien volgt nog een crossborder play-off met de Nederlandse toppers.

Belgische inbreng

Hoewel het succes van Antwerp er voornamelijk een is van het collectief -in de vierde beslissende partij eindigden bijvoorbeeld vijf spelers met tien punten of meer-, was er in deze play-offserie een prominente rol weggelegd voor de Belgen. De 20-jarige Thijs De Ridder als luxe invaller die voor punten en rebounds zorgt, niet voor niets werd hij recent nog beloond met de trofee van best sixth man in onze competitie. Zoals je ook kon lezen in het interview dat Pickx met hem had. Een vlot scorende Seppe D’Espallier (24) ook, die deze play-offs aan vertrouwen won. En Jean-Marc Mwema (33) natuurlijk, als leider en trekker van de ploeg. In de vierde wedstrijd was de forward met 10 punten en 8 rebounds wederom een cruciale factor.

Enige smet op die Belgische triomf: de zware ellenboogblessure die center Roby Rogiers opliep in Game 2 van de halve finales. De 25-jarige pivot ziet zo zijn seizoen voortijdig beëindigd.  Door zijn afwezigheid moest Mwema noodgedwongen in een andere rol kruipen, als wroeter onder de korf.

Meer dan statistieken

En dat ging Mwema bijzonder goed af. Met zijn explosiviteit en agressiviteit is hij een constante kwelduivel voor de tegenstander. Meer nog dan zijn statistieken zijn het zijn ploegmentaliteit en energie die een meerwaarde bieden voor elk team. Bovendien is zijn ervaring onbetaalbaar. Internationaal met de Belgian Lions en nationaal als lid van recordkampioen BC Oostende. Met de kustploeg won de Antwerpenaar -die ook opgeleid werd bij Antwerp- liefst vijf titels op een rij tussen 2016 en 2021.

Daarna keerde Mwema terug naar de heimat om van Antwerp een topclub en uitdager van Oostende te maken. Een missie die stilaan realiteit aan het worden is. Antwerp won eerder dit seizoen al de beker van België na een zinderende finale tegen Oostende en ook in de finale wacht wellicht een mooi duel tussen de twee sterkste teams van ons land.

We kijken nu al uit naar de rechtstreeks duels onder de ring tussen Mwema en concullega Pierre-Antoine Gillet, zijn ploegmaat bij de Belgian Lions en onlangs nog verkozen tot Speler van het Jaar in België. Ook in de halve finales van BC Oostende tegen een stug Kangoeroes Mechelen (3-2) was Gillet alweer de grote roerganger voor de kustploeg. Dat wordt smullen!

Het programma van de nationale finale in de BNXT League (best of five):

Zondag 21 mei

Dinsdag 23 mei

Donderdag 25 mei

  • Game 3 : Giants Antwerp - BC Oostende (vanaf 20u15 live op Pickx+ Sports 1)

Zaterdag 27 mei

  • Game 4 (n.t.b.) : BC Oostende - Giants Antwerp (vanaf 20u15 live op Pickx+ Sports 1)

Maandag 29 mei

  • Game 5 (n.t.b.) : Giants Antwerp - BC Oostende (vanaf 20u15 live op Pickx+ Sports 1)

Volg de nationale playoffs van de BNXT League live op Pickx+ Sports, beschikbaar in de Pickx Sports tv-optie van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top