Jokic, Parker, Bryant: de legendarische voltreffers in de geschiedenis van de NBA Draft

Sport | De ogen zijn vaak gericht op de eerste draft-picks, maar sommige spelers die later geselecteerd werden in de draft wisten nadien een grote carrière bij elkaar te spelen in de NBA. Pickx geeft vijf voorbeelden van teams die een gouden zaak deden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

John Stockton

Stockton was een speler van 1m85 die in 1984 met weinig ambitie richting de draft trok. Hij lonkte al naar een transfer naar Europa. Maar tot ieders verbazing trok Utah Jazz hem als nummer 16 aan. De fans hadden weinig hoop op een toptransfer. Hij maakte gestaag progressie en in zijn vierde seizoen speelde hij de pannen van het dak in de NBA.

Met Karl Malone vormde Stockton een formidabel duo dat zijn piek bereikte in 1997 en 1998 toen de NBA-finale werd verloren van de Bulls van een zekere Michael Jordan. John Stockton is opgenomen in de Hall of Fame en heeft twee records in de NBA: dat van het grootste aantal beslissende passes met 15.806 assists en 3.265 onderscheppingen.

Tony Parker

Tony Parker werd in 2001 als 28ste pick gekozen door de San Antonio Spurs. Een gokje voor de Spurs, maar eentje die zich stevig zou uitbetalen. De Fransman zou zich ontwikkelen tot een sleutelspeler en hij won er vier NBA-titels. Parker werd zelfs een keer uitgeroepen tot MVP van de finale.

San Antonio had twee jaar eerder al een grote slag weten te slaan met Manu Ginobili. De Argentijn was pas nummer 57 bij de draft-picks! Hij keerde zelfs terug om in Italië te spelen voordat hij in 2002 terugkeerde naar de NBA. Ook hij werd een belangrijke speler voor zijn team: een dubbele All-Star en ook een viervoudig kampioen met de Spurs.

Giánnis Antetokoúnmpo

Giánnis Antetokoúnmpo, actief op het tweede niveau in Griekenland, was een 18-jarige onbekende speler die werd opgenomen in de draft-picks van 2013. Er waren dan ook de nodige twijfels, maar Milwaukee Bucks ging zijn kans. Zij hoopten een ruwe diamant in huis te halen en nummer 15 van de draft-picks bleek een enorme ontdekking te zijn.

Vandaag is de Greek Freak door hard labeur een topper geworden in de NBA. In 2021 won hij de titel en hij werd twee keer MVP in de NBA. Hij groeide uit tot een fenomeen en een geweldige aanwinst voor de Bucks.

Nikola Jokic

Maar liefst 29 franchises lieten Nikola Jokic links liggen. Dat is achteraf gezien de conclusie die getrokken kan worden uit de draft van 2014. De Serviër werd door Denver pas als nummer 41 gekozen. Hij speelde toen in Servië, waar hij nog een jaar zou spelen vooraleer hij de overstap maakte naar de NBA.

Hij maakte al snel indruk. Jokic is een allrounder die kan scoren, verdedigen, sterk is in rebounds en assists uitdeelt. Dit alles leidde ertoe dat hij in 2021 de MVP-titel behaalde. Niet slecht voor een speler die werd geselecteerd tijdens het afspelen van een reclameadvertentie!

Kobe Bryant

Dé grote vangst van een draft-pick is zonder twijfel Kobe Bryant. Hij koos ervoor om rechtstreeks van de middelbare school richting de drafts te gaan. Jerry West, de General Manager van de Lakers ging akkoord met Charlotte Hornets, die voor de korte termijn kozen. De Hornets selecteerden Bryant als nummer 13, maar wisselden hem meteen voor Vlade Divac van LA Lakers.

De rest is geschiedenis. Bryant werd een icoon in de NBA en de op twee na hoogste topschutter aller tijden. Hij behaalde 16 All-Star Game-selecties en wist vijf NBA-kampioenstitels te winnen met de Lakers. Een NBA-legende die begin 2020 om het leven kwam bij een helikoptercrash.

Volg de NBA op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top